Обсъждат разширяването на „зелената" зона в София

15:56, 13 яну 20 25 1515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обхватът на „зелената” зона за паркиране в София ще се разшири през тази година. Предвижда се зоната да достигне квартал „Слатина" и да обхване нови части на квартал „Иван Вазов". Тази вечер от 18 часа е заключителното обществено обсъждане по казуса със зелената зона в квартал „Иван Вазов”. То ще се проведе в читалище „Петър Берон", съобщава БНР.

Инициативата идва от живеещите в квартал „Слатина" и квартал „Иван Вазов". Те са заявили становището си пред Центъра за градска мобилност. Възможно е зелената зона в район "Слатина" да обхване доста по-голям участък от зоната около ж.к. „Яворов" и бул. „Ситняково", която вече е била подложена на публична дискусия.

Ако плановете бъдат реализирани в пълния им мащаб, броят на платените места в София ще се увеличи с около 5 000. Към момента те са приблизително 28 000, от които 5 000 в „синя" зона.

Квартал „Иван Вазов“ се явява граничен район на зона, където вече има платено паркиране и автомобилите се прехвърлят към квартала, за да паркират безплатно. Сега чрез новата регулация притокът на шофьори към квартала ще намалее - така вижда ефекта от разширяването на зелената зона новият кмет на столичния район „Триадица" Димитър Божилов.

Има превес мнението „за” въвеждане на режим за платено паркиране, но хората искат насреща здрави тротоари и зелени площи – всичко това, което в момента им е отнето”, подчерта Божилов. „Има немалък брой автомобили, които са изоставени. Текат преписки. Вдигаме ги в един момент”, посочи още той като една от мерките срещу задръстените от автомобили квартални улици.

Обмисля се и удължаването на зелената зона, включително през уикендите, когато кварталът е силно посещаван заради Южния парк”, допълни районният кмет.

По информация на Центъра за градска мобилност въвеждането на зелената зона в квартал „Иван Вазов" ще се случи през април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама