НЗОК: Няма забавяне при лечението на спинална мускулна атрофия

16:42, 14 яну 20 25 1373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с промяна в реда на финансиране на лекарствения продукт Спинраза (от реда, по който го е заплащал Фондът за лечение на деца, към общия ред, заплащан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), здравната институция е създала необходимата организация, както следва.

„С решение на Надзорния съвет на Касата от 23.12.2019 г. са приети нови Изисквания на НЗОК при провеждане на лечение при 5q спинална мускулна атрофия в извънболничната медицинска помощ. Определени са лечебните заведения, в които се извършват манипулациите, както и комисиите, които ще издават протоколите“, се казва в комюникето на НЗОК.

Пропуск в закона: НЗОК не знае дали и как може да плаща лечебни храни за хора над 18 г.

„До момента на децата, на които предстоят апликации, са издадени протоколи. Предвид това, че доставката и отчитането на лекарствения продукт ще се извършва по специален ред, като изключение от общовалидните правила, необходимо е той да се регламентира от Министерството на здравеопазването (МЗ) със съответните договори с търговците на едро и с лечебните заведения, които ще извършват дейността. За това е уведомено МЗ и е проведена работна среща. Очаква се в най-кратък срок МЗ да регламентира доставката на лекарствения продукт до лечебните заведения“, се посочва в изявлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама