Полицаи уреждали бракове с мъртъвци заради имотни измами (ОБНОВЕНА)

16:24, 15 яну 20 / Общество 25 3680 Topnovini
1

В София се проведе мащабна акция на прокуратурата и дирекция "Вътрешна сигурност" срещу фалшифицирането на документи и имотни измами. Преследването е започнало по сигнал, че криминално проявено лице е сключил фиктивен граждански брак с починала жена, за която е установено, че притежава няколко „апетитни имота“ в столицата.

„Младоженецът, с помощта на служител от служба ГРАО, е манипулирал системата така, че жената да е жива за държавните институции“, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Групата е действала от пет години на територията на столицата. В схемата са участвали служители от МВР, ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител.

Служителите на МВР са издирвали данни за самотни възрастни хора без наследници. В случая, когато имали наследници, служителите от ГРАО ги заличавали. Когато лицето почине, издавали неистинско удостоверение за сключен граждански брак на член от престъпната група с починалото лице. Така той става наследник на имотите. Имало в случаи, при които са били изтегляни и пари от наличните банкови сметки. 

Разследващите органи са установили прехвърлени имоти от 15 починали лица за стотици хиляди левове. Задържани са 8 лица. Предстои повдигане на обвинения. 

Заловиха група за незаконна търговия с горива при акция в Бургас

В един от случаите дори фиктивният брак е бил сключен в Русия. Разследващите разкрили, че един от участниците в групата се е опитал да тегли пари от банка, дигизиран като починалия титуляр на сметката.

Аз не съм срещал толкова добре организирана и арогантна група, в която да участват множество длъжностни лица“, призна директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ старши комисар Стефчо Банков.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 1 глас

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.