Жители на Бусманци блокираха разклона за селата Казичене, Кривина и Северната скоростна тангента

18:05, 24 яну 20 25 2835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на софийското село Бусманци блокираха разклона за селата Казичене, Кривина и Северната скоростна тангента в знак на протест, съобщава БГНЕС.

Жителите на Бусманци ще протестират за изграждане на канализация в селото

Недоволството им е продиктувано от факта, че и тази година селото им не е включено в плановете на Столичната община за изграждане на канализация.

Местните жители настояват още да бъде преработен проектът, на базата, на който се взима решение дали да бъдат включени в изготвяния Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) и да могат да кандидатстват за европейско финансиране. Протестиращите твърдят, че в проекта са допуснати сериозни пропуски.

"Поводът за протеста е, че Бусманци е изключен от ъгломерацията на Столичната община. Те не са взели предвид, че има бежански лагер тук. Той е с капацитет 500 настанени чужденци и 70 души персонал", това заяви организаторът на протеста Милена Йончева и добави, че местната власт е обещала до две седмици да включи бежанския център в измерванията.

Според нея, ако това се случи, Бусманци ще може да кандидатства за евросредства, които са над 25 млн. лева. Тя уточни, че по официални данни населението на селото е 1720 души и заедно с бежанския център те ще покрият критерия за численост на населението.

„Следващият критерий е, че трябва да има 250 м. от Абдовица до Бусманци, а те са го изчислили на 850 м. като не са взели род внимание, че в полето вече има построени два обекта. Те са с разрешение за строеж и така разстоянието между двете населени места намаляват“, обясни още жената, която живее от рождението си в селото.

Йончева посочи като най-голям проблем дългогодишната липса на комуникация с район „Искър“. Според нея липсата на развитие на Бусманци досега се дължи на факта, че кметът на кметството им е бил представител на опозицията и настоя селото им да не става заложник на политически пристрастия.

Христо Димитров разкри колко струва поддържането на септична яма и уточни, че във всеки двор има поне по две такива. „Източването на една шахта до момента струваше 40 лв. Като се сметне, че имаме още една яма, стават 80 лв. Този разход е на месец-два. Сумата за почистването на година излиза 480 лв.“, изчисли Димитров, но уточни, че при дъждовно време и с високо ниво на подпочвени води се налага да почистват шахтите по-често и тогава сумите могат да стигнат до 600 лв.

Мъжът поиска да се променят изискванията за кандидатстване, за да могат да отговорят на тях и тази дългоочаквана инвестиция в селото да стане факт.

Кметът на селото Калоян Стойнов подкрепи протеста на съседите си, защото самият той живее там от рождението си. „Всичко, което е за жителите го подкрепям, защото това са нормални неща“, посочи Стойнов мотивът си да подкрепи съгражданите си. Той обясни, че в програмата има определени изисквания и те не изпълняват нито едно от тях.

„Условията са много – разстояние от голяма ъгломерация, брой на населението, гъстота, брой на жители. От финансова гледна точка има едно условие да не надвишаваме 2000 евро на жител. Ние сме 1720 души. Направете сметката дали го надвишаваме или не“, уточни той и допълни, че комуникацията му с кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков е добра, но той е кмет от два месеца.

Стойнов не пожела да коментира в какво състояние е заварил кметството и дали е работено по темата с изграждането на канализацията, но обеща, че в бъдеще ще работи по темата.

Наред с този проблем, жителите на селото се оплакват и от ниското налягане на водата, която през лятото не стига до вторите етажи на сградите. Те се оплакват още от липса на добър път, пешеходни пътеки. Ако исканията им да бъдат включени в програмата за изграждане на канализация не се случи, те ще излязат отново на протест. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама