#ИзбирамБългарското - купуването на български стоки ще помогне на икономиката

15:00, 07 апр 20 25 2903 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Екипът на TOPNOVINI.BG и евродепутатът Ангел Джамбазки инициираха съвместна кампания за насърчаване избирането на български продукти и услуги и популяризирането на българското производство. В тази връзка разговаряме с председателя на „Патриоти за София“ Карлос Контрера.

Г-н Контрера, Вашият съпартиец Ангел Джамбазки и Topnovini.bg започнаха съвместна инициатива #ИзбирамБългарското. Как оценявате кампанията?

Сега е моментът за такава кампания. Ние трябва да подкрепим българските производители, купуването на български стоки със сигурност ще помогне на икономиката, ще запази работни места. Видяхте как веригата на доставки в световен мащаб беше нарушена. Националните държави все повече трябва да се опират на собствените си производители. Според мен инициативата трябва да бъде широко прокламирана и ние като граждани да се опитаме да я прилагаме. Аз бих добавил и призив да се купуват стоки от малките магазини – това е дребен бизнес, който трябва да бъде запазен. А и избягваме опашките по големите вериги.

Защо според Вас е важно да се подкрепи българското производство? Смятате ли, че инициативата би се отразила икономически благоприятно на страната?

Важно е да подкрепим производителите, защото в условия на разбалансирана верига на доставки, именно българският производител осигурява продуктите, от които имаме нужда.

Светът е изправен пред криза и въпросът няма да се реши толкова бързо. Именно затова българското производство трябва да бъде подкрепено в момента. ВМРО отдавна развива идеята за подкрепа на българския производител, за една протекционистична политика.

Либералният подход, според който можеш да си поръчаш и купиш всичко отвсякъде, вече не работи. Трудно ще се върнем към онзи начин на отношения. В такива моменти се вижда колко е важно да съществува местна икономика на производството. Защото сега и да искаш, ако няма кой да го произведе и достави, нищо не може да направиш. Това открива въпроса за субсидиране на определени сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство, преработката на храни. Тази тема сериозно трябва да бъде разгледана, защото при затруднен внос или при липса на такъв, ще разчитаме на собствените си сили. Освен това поддържаме заетост по този начин, пазим работни места, осигуряваме доходи, не позволяваме зацикляне на потреблението. Смятам, че кампанията е добра и аргументите за това са много.

Екипът ни по-рано призова за сформиране на Икономически кризисен щаб на национално равнище, в който да бъдат включени финансисти, икономисти и представители на бизнеса. Как гледате на тази идея?

Безспорно е необходимо. Ще надмогнем кризата с обединение и разум. Смятам, че има доста хора, които могат да дадат не само добри съвети, но и да разработят бързи и ефективни модели. Редно е да мислим не само за преодоляване на кризата, но и за мерки след кризата, за да овладеем щетите от нея в средносрочен план. Един такъв икономически щаб, в подобен формат, би дал ценни идеи и политики.

София сформира Икономически съвет, който изготви първите мерки за справяне с кризата. Ще подкрепите ли предложенията?

Има цял пакет от мерки. Една част от нашите предложения бяха възприети. Дискусиите продължават. Нашата група най-вероятно ще подкрепи предложенията с уговорката, че в следващите седмици ще се внасят и други. Ние подготвяме и предложения за актуализация на бюджета, каквато е неизбежна. Кметът Фандъкова също работи в тази посока, така че с обединени усилия можем да вземем нужните мерки за смекчаване на ефекта от кризата. Най-важното в момента е да се търси консенсус, да има чуваемост, не е време за политически разправии. От друга страна всяко едно решение трябва да бъде добре обсъдено предварително, а не да бъде налагано силово (говоря за икономическите мерки).

Като общински съветник как оценявате работата на Столична община в ситуацията? Вашата група какви мерки предлага?

Естествено ритъмът на работа не е същият, но мисля, че общината се справя с трудната ситуация. Ние предложихме пакет от мерки - например приемането на ясни правила и критерии за подпомагане чрез Гаранционния фонд на бизнеси и браншове, отваряне на детските кухни (става дума за осигуряване на храна за над 5000 деца), актуализация на бюджета и преструктуриране на инвестиционната програма като се осигурят допълнително средства за дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и за „Социален патронаж“. Това са само част от нещата. Разбира се, трябва да насочим финансови средства и към транспорта, който е тежко засегнат от липса на приходи. Но общественият транспорт не може да спре, защото все пак хората трябва да могат да се придвижват – да идат на работа, да идат на лекар, до аптеката или до магазина за храна. С особено внимание се отнасяме към редуциране на разписанията, защото крайградските линии, по които масово населените места се обслужват от една или две линии, не трябва да допускаме струпване на хора в автобусите. Говоря за районите Витоша, Панчарево, Нови Искър, Банкя, Кремиковци. Там е и не малка част от индустрията, която все още работи и произвежда. Ако допуснем влошаване на транспортното обслужване има риск хората да не могат да идат на работа, а това не трябва да се допуска.

Транспортът е един от най-засегнатите сектори. Приходите на транспортните дружества за месец март са намалели с 6.5 милиона лева. Очаквате ли по-големи загуби през месец април?

Загубите са големи, през април ще се натрупат още. В момента няма почти никакви приходи – от билети и карти. Аз смятам, че можем да осигурим част от средствата – например от инвестиционната програма можем да прехвърлим предвидените 5 млн. лв. за изграждане на велоалеи за покриване на загубите на обществения транспорт. Подготвяме такова предложение. Най-важното е да съхраним транспортните оператори и да обезпечим работниците в тях, защото след кризата системата бързо трябва да заработи на пълни обороти. Разработваме вариант да компенсираме за натрупаните загуби Столичен електротранспорт, на който кризата се отразява най-сериозно. Разбира се, другите също трябва да получат компенсации. Тук мисля, че и държавата трябва да помогне. Има два –три варианта за това, ще настояваме пред Министерски съвет и Министерство на финансите за компенсации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама