Бонев обвини Фандъкова в „пълен провал“ заради детските градини

16:39, 01 юни 20 / София 25 1456 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес присъствах на справедливия протест на родители на малки деца заради липсата на достатъчно места в детските градини. Над 40% от децата, които могат да посещават детски градини и ясли, не са класирани. Трудно е човек да си даде сметка за последствията, които този пълен провал на администрацията на Йорданка Фандъкова предизвиква не само върху чисто семейните взаимоотношения, но и върху икономиката на София. По-паметливите си спомняме добре, че от 10 години изграждането на детски градини уж е приоритет, но проблемът все не се решава. Това написа във Facebook общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев.

Родители на протест, искат ударно строителство на детски градини

„Днес представители на протестиращите влязоха на среща с общината, но разбирайки резултата от тази среща, за мен е ясно, че пак са правени опити за прехвърляне на топката и замазване на очи. Започвам да имам обосновани притеснения, че ситуацията умишлено се държи кризисна, за да се пестят държавни пари от издръжка на деца в детските градини и защото в София беше развъртян изключително успешен и доходоносен бизнес с частни детски градини. Разчита се и че ако се "удържат" по-борбените родители само 3-4 години, те сами ще се откажат, защото децата им ще са излезли от възрастта за детска градина. На тази порочна система трябва да се каже „СТОП“, пише още Бонев.

Той подчерта, че се присъединява към исканията на протестиращите и настоява за:

- Представяне на уж изготвения анализ за подходящи за строителство на детски градини имоти на територията на София.

- Провеждане на конкурс за типов и модулен проект за детска градина, който да се репликира из София, вместо всеки път да се губи време в поръчки и обжалване и на частта с проектирането.

- Промяна на Наредбите на МЗ и МРРБ, касаещи изискванията за изграждане на детски градини, като те се променят така, че да бъде възможно строителство и в по-малки парцели.

- Преосмисляне на изискванията за персонала в детските градини, така че да се вземе предвид недостигът на медицински сестри.

Време е за промяна и излизане от летаргията, обзела администрацията. В ситуация на тежка демографска криза да не можем толкова години да осигурим базови услуги за родителите на София е не просто безотговорно, но и опасно за бъдещето на нацията ни“, каза още Бонев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама