Над 1500 души се включиха във велошествието в София

14:25, 28 юни 20 / София 25 2129 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

За четвърта поредна година София ще приеме велошествие по улиците си. Събитието е част от инициативата "София - Европейска столица на спорта" и ще се състои днес. 

Велошествието тръгна от Народно събрание точно в 11:00, а бегачите стартираха в 11:15 ч. по 5-километров маршрут из столичните булеварди до Южния парк, където ще има много забавни игри и настроение за всички.

Над 1500 бяха участниците в традиционното Велошествие и крос „София кара колело и тича за по-чист въздух", което се превърна в най-масовото събитие досега през годината. В 11:00 часа на старт застанаха близо 1200 колоездачи. Веднага след тях потеглиха и бегачите по маршрута от Парламента през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там ги очакваха няколко забавни игри, детски надпревари, демонстрации, много настроение, а всеки финиширал получи специална грамота за участието си в тазгодишното издание.

Стартът бе даден от доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на София. „Нашия град обича велосипедния спорт. Столична община прави масксималното за да може повече хора да карат калола, защото това означава повече здраве, повече чист въздух, повече зеленина. Благодаря на Фондация „София – европейска столица на спорта“, на Центъра за градска мобилност и на Общинска полиция за добрата организация. Днес всички тук сме на един празник, пожелавам на всички добро настроение и успех в днешното събитие,“ каза Чобанов в краткото си приветствие към участниците. Всеки от тях получи специална фланелка и балон, с който да украси празнично велосипеда си.
Стартът на бегачите бе даден от Анатоли Илиев - зам.-председател на Фондация "София - европейска столица на спорта".

"Да слезем от автомобилите и да пробваме алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност. Защото чистият въздух зависи от всеки един от нас."

Организаторите допълват, че целта на обиколката е да се призоват хората да слязат от автомобилите и да изпробват друг вид движение в градската среда, тъй като София е столицата с най-много коли на глава от населението, като в 70% от автомобилите се вози по един човек. Велообиколката ще приключи в Южния парк, като всеки финиширал ще получи специална паметна грамота за участието си в нея. 

Велошествие и крос 2020 завършиха с много приятно настроение и веселие. Следващото събитие от програмата на София – европейска столица на спорта е на 11 юли в Княжеската градина срещу Софийския университет – Фестивал на ърбан спортовете със стрийт фитнес, градски паркур, планински тролей, баскет 3х3 и др.

Снимка: Тодор Шабански

Снимка: Тодор Шабански

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама