Проф. Балтов: Има пик на заразени млади хора

18:18, 05 юли 20 25 2274 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"За последните две седмици в "Пирогов" се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици. Техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора", заяви в ефира на "Неделята на NOVA" директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

Според него тежките натоварвания и физически упражнения водят до по-бързо навлизане на заразата в белите дробове. А след отварянето на дискотеките и фитнес залите се е променил контингентът в болниците.

"Вирусът има две места в човешкия организъм, на които обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Коронавирусът предизвиква освен разграждане на алвеолите и тромбозиране на малките съдове – т. нар. васколит. Вътрешната част на малките съдове вече не е така тънка и фина и задържа еритроцити, което след това предизвиква микротромби", обясни той.

Според проф. Балтов  има леко отслабване на вируса и той не очаква нов пик на заразата през септември, но ако се спазват дисциплината, дезинфекцията и дистанцията.

"Нормално е да го има големия брой на тестовете. В "Пирогов" се правят по 150 теста всеки ден. Но не защото искаме да хванем повече болни, а защото искаме да направи защитна стена, с която да си предпазим пациентите", обясни Балтов.

Директорът на "Пирогов" твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. Той е на мнение, че всеки контактен на заразен трябва да прекара карантина, за да се спре разпространението на заразата. Според него има леко отслабване на вируса. Балтов не очаква нов пик на заразата през септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама