A1 разшири и модернизира своя Data Center в София

11:59, 30 юли 20 25 1869 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

А1 продължава с модернизацията на своя Data Center, отговарящ на най-високите стандарти за опериране на сървърно оборудване. Компанията въведе в експлоатация още един етаж от сградата, за да разшири значително капацитета на вече съществуващия център за данни, благодарение на което ще може да посрещне и нови клиенти.

На обща площ от над 600 м2 с товароносимост от 1 500 кг/м2 са разположени две сървърни зали за клиентско оборудване с капацитет над 1600 сървърни шкафа, две независими помещения за въвод на оптични кабели по независими външни и вътрешни трасета (meet-me rooms) и пет независими зони за клиентско оборудване, външни кабелни трасета, обслужване на климатизацията, разопаковане и темпериране на оборудване. С това общата площ на сървърните зали в сградата на А1 вече е 1 400 м2.

Новото сървърно помещение разполага и с повече работни места извън сървърните зали, както и всичко необходимо за оптимална работа и сигурност на оборудването на клиентите. В него се помещават различни видове сървърни шкафове с товароносимост от 1 000 до 1 200 кг. За ИТ оборудването в A1 Data Center е осигурено напълно резервирано АС и DC захранване, енергийно управление на ниво сървърен шкаф, топли и студени коридори, съвременна прецизна и енергийно ефективна климатизация, автоматична пожарогасителна система, контрол на достъпа, видеоконтрол и система за следене параметрите на околната среда на оборудването, съгласно стандарта ISA S71.04-2013.

С решението A1 Data Center А1 дава възможност на клиентите си да се фокусират върху основния си бизнес, вместо да търсят подходящо помещение, мониторинг и постоянна охрана на своите сървъри. A1 вече има значителен опит в управлението на центрове за данни, като освен в сградите в София, кв. Дружба, „Бизнес парк” Младост и ул. „Кукуш”, телекомът притежава колокационни центрове и в градовете Варна, Шумен, Пловдив, Монтана и др.

Всички локации се охраняват денонощно, 365 дни в годината. Организирана е картова система за контрол на достъпа и видеонаблюдение с DVR камери. Самите сървъри остават на разположение на клиентите в A1 Data Center по всяко време, но достъпът на външни хора до тях е невъзможен.

Инвестицията в центъра за данни в София е още една стъпка в дигиталната трансформация на А1. Нарастващото значение на дигиталния свят прави услуги като A1 Data Center  все по-необходими, тъй като управлението на собствени сървъри е сложен, енергоемък и скъп процес. В центъра за данни са разположени и облачните платформи на А1 – Virtual Data Center и Exoscale. A1 VDC e проектирана с идея да обслужва корпоративни системи, които имат нужда от ресурсен пул от виртуални машини (например CRM и ERP). Exoscale е хиперскалируема облачна платформа, предназначена за разработване и хостване на модерни бизнес приложения (Cloud Native), позволяваща използване на удобни DevOps инструменти.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама