Солена глоба грози собственика на пламналата къща на „Петте кьошета“

10:14, 27 ное 20 / София 25 3168 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Глоба от 100 000 лева грози собственика на изгорялата къща на „Петте кьошета“ в столицата. Щетите по къщата след пожара все още са видими. Горял е вторият етаж от сградата. Първоначалната версия е, че бездомник е запалил къщата.

До 2004 г. тя има статут на паметник на културата, след това той е отнет. Зам.-кмет по културата и образованието на столицата Тодор Чобанов заяви, че са предприети мерки за връщането на статута, след което ще може да се наложат най-високите глоби.

Той обясни, че собственикът има инвестиционно намерение за 7-етажна сграда на мястото на къщата. Не мислим, че мястото на подобна висока сграда е тук, близо до училището, каза още Чобанов.  

„В понеделник Националният съвет по културно наследство трябва да излезе с ново второ допълващо становище, което ще позволи да се създаде заповед за статута. Предстоят много сериозни глоби, които да се наложат на собственика. Ще се изработи и ПУП, който ще гарантира запазване на сградата в оригинален вид“, поясни Чобанов пред bTV.

Главният архитект е наложил едно административно наказателно постановление на собственика. То го задължава да предприеме ремонтни дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама