Фермерски пазар ни връща към българските традиции за Коледа

11:00, 17 дек 20 / София 25 2763 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Дни преди големите християнски празници – Бъдни вечер и Рождество Христово, в столичния парк „Заимов“ ще се проведе фермерски пазар, откъдето можете да се снабдите с домашноприготвени български продукти за традиционната трапеза, занаятчийски и арт стоки, подходящи за коледен подарък.

Изданието е ежегодно и според календара на Столична община трябва да се провежда всеки месец зад храм-паметника „Св. Александър Невски“, но тази година заради карантината и антиправителствените протести бе многократно отлаган. Точно преди празниците обаче общината разреши на българските производители да предложат най-доброто от своята продукция на нова локация.

Снимка: Хранкооп София

Пазарът ще работи в неделя (20 декември) от 11.00 ч. до 18.00 ч. в парка „Заимов“ при спазване на противоепидемичните мерки. Ще има еднопосочно движение, а производителите ще носят лични предпазни средства - ръкавици, маски и шлемове. От потребителите също ще се изисква да покрият устата и носа си с маска или шал, както и да спазват дистанция, уверява Ралица Касимова, координатор в Кооперация Хранкооп.

Заради мерките срещу COVID-19 няма да се предлага консумация на открито, а продуктите предвидени за дегустация, ще са покрити от похлупак, на индивидуални клечки, и ще могат да се опитат само при желание на клиента. Спазването на разпоредбите ще се следи на терен от 10-12 души.

Снимка: Хранкооп София

Фермерският пазар ще предлага сезонни плодове и зеленчуци, орехи, лешници, бадеми, сушени подправки, мед и разновидности от пчелни продукти, месни и млечни продукти, сладка, сиропи, вино и сокове, с които може да приготвите традиционна българска вечеря за Бъдни вечер и Коледа. Продуктите са от различни краища на страната с проверено качество.

Снимка: Хранкооп София

Ще има и разширена арт зона, която ще предлага изделия от керамика, вълна, дърво – идеален коледен подарък за хората, които харесват занаятчийски произведения, напомнящи за времената преди изобретяването на найлона и пластмасата. Пазарът ще предложи и богато разнообразие от българска козметика.

Опаковките на всяка стока са изработени от стъкло или хартия, тъй като целта е да се намали отпадъка, неразградим от природата. Има и практика стъклените буркани, бутилки и опаковките от яйца да се връщат директно на производителя, като по този начин се спестяват отпадък и разходи за амбалаж на производителите.

Снимка: Хранкооп София

С качествените стоки занаятиичите и производителите се стремят да променят културата ни на хранене и да ни научат по-често да търсим чистите, свежи и качествени продукти, отгледани на българска земя.

Фермерският фестивал е част от календара на културните събития на Столична община и се организира от Кооперация "Хранкооп - София" в партньорство с Фондация "За Оборище" и с помощта на Пазари Юг ЕАД, Ресторанти "Добро" и Dacia България.

Къде може да вкусите Родопски пататник под звуците на гайда ?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама