София с първата у нас Наредба за градска среда

15:47, 17 дек 20 / София 25 2608 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Нова наредба в столицата обособява зони със специфичен вид на градски пространства. В тях ще се дава възможност за създаване на определени стандарти за фасадите, осветлението, градското обзавеждане, обяви председателят на СОС Елен Герджиков във Facebook.

Целта е да се въведат ясни правила за всеки етап на планирането, проектирането, изграждането и оборудването на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. С новите нормативни изисквания ще трябва да се съобразяват изпълнителите на реконструкции, пристрояване и надстрояване, основни ремонти на сгради и съоръжения, улици и площади“, съобщи Герджиков.

Вече има изготвени стандарти за шрифта на информационните табели, туристическа навигация и оформление на фасадите в Зона 2 от Централната градска част, заключена между улиците „Граф Игнатиев“, „Солунска“, „6-ти Септември“, „Ген. Паренсов“, „Цар Шишман“, площадите „П.Р. Славейков“, „Джузепе Гарибалди“, „Патриарх Евтимий“ и градината пред храма „Св. Св. Седмочисленици“.

Това е първата приета Наредба за градска среда, става ясно от думите на Герджиков. По изготвяне на документа се работи повече от година.

Такса смет в София остава без промяна за следващата година

"Наредбата за градската среда на София, с която въвеждаме стандарти и правила за различните елементи на градската среда. Стандартите се отнасят за настилките, фасадите, градските мебели, шрифтове на табелите и др. Те са лесни за ползване и освен подобряване на градската среда, водят и до намаляване на административните процедури", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Наредбата за градската среда на Столична община и други свързани материали можете да видите тук.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама