По-малко езикови паралелки, повече математически в София

14:35, 21 дек 20 / София 25 2656 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Езиковите паралелки в София ще бъдат намалени през учебната 2021/2022 г., за да може повече ученици да изучават профили и професии със STEM насоченост - (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Тази мярка е с цел осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки. Това каза директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева в интервю за „24 часа“. 

Част от материала в матурите за VII и XII клас може да отпадне

Намаляването на езиковите паралелки обаче не означавало, че ще се учат по-малко часове чужд език. 

Кастрева обясни, че ако профилът на даден ученик е например „Софтуерни и хардуерни науки“, той може да има същия хорариум чужд език като в езикова паралелка. Изучаването на чуждия език е една от ключовите компетентности на днешния ден, но то може да се случва в различните профили. Затова е важно да обърнем внимание на родителите къде чуждият език се изучава интензивно, разширено или не", каза тя, като поясни, че чакат предложения от директорите. 

Снимка: CanStockPhoto

"Те трябва да обсъдят предложенията си първо на педагогически съвет, след което да го внесат в РУО. В последните години заедно с директорите преориентираме приема към съвременно обучение, свързано със знания и компетентности в сферата на математиката, техническите науки и електронните системи, без да го налагаме“, уточни Ваня Кастрева.

Седем български университета в класация за най-добрите висши училища

През учебната 2021/2022 г се очаква в софийските гимназии да кандидатстват 11 541 ученици, което е с 300 повече от миналата година. Паралелките пък вероятно ще се увеличат от 388 на 409. Всичко е свързано с резултатите от националното външно оценяване, защото приемът в 8-и клас в държавните и общинските училища зависи от тях. В София обаче има и спортни, частни и училища към Министерството на културата. Конкуренцията е голяма и отговорността на родителите също, коментира Ваня Кастрева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама