„Философия за София“: Ще се превърне ли ул. „Цар Шишман“ в поредното фиаско?

10:00, 19 май 21 / София 25 5733 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Дълго подготвяният ремонт на ул. „Цар Шишман“ в центъра стартира преди седмица. Логично, първият въпрос, който изниква, е дали ни се подготвя ново фиаско в стил ул. „Граф Игнатиев“ или от столичната управа са си взели поуките и ще компенсират за сивото наследство на „Графа“, което завещаха на следващите поколения?

Ремонт „по български“ или ситуацията е неизбежна?

Още на първо четене прави впечатление подозрително дългият срок на ремонта – около една година, при положение, че става дума за отсечката от ул. „Ген. Паренсов“ (Св. Седмочисленици) до ул. „Аксаков“ (площад „Народно събрание“) или иначе казано участък от около 500 метра. Въпреки че „Цар Шишман“ е изключително тясна улица, което допълнително затруднява дейността, а самият ремонт е комплексен, с подмяната на тръби и промяна на цялостния облик на улицата, този срок изглежда твърде дълъг.

Най-голямото неудобство, разбира се, е за живущите около улицата, множеството бизнеси, учениците в 7-мо и 133-то училище и техните родители. До септември много от сградите около „Цар Шишман“ няма да имат топла вода. Същевременно стои на дневен ред и проблемът с ограничените места за паркирането. Хубавата новина е, че в четвъртък Столичният общински съвет ще гласува предложение живеещите и имащите право да паркират в подзоната, в която се намира ул. „Цар Шишман“, да могат свободно да паркират и в две от близките подзони.

В допълнение, ремонтът на улицата логично носи затруднения в трафика и задръствания в околността. Затворен е и участък от ул. „Хан Крум“, което пък води до струпване на коли на Малките пет кьошета. С цел да се измъкнат по-бързо от задръстванията, много от водачите извършват нарушение, влизайки по ул. „6-ти септември“, където през последната седмица са се случили вече две ПТП-та. От общината е редно да обърнат внимание и да обмислят промени и преструктуриране на трафика в района, които да облекчат ситуацията – например въвеждането на двупосочно движение, където е възможно или крайно нужно.

Прави впечатление и недостатъчното обезопасяване от страна на извършващите ремонта. В галерията ще видите как се местят тежки бетонни плоскости, докато наоколо необезпокоявано минават пешеходци, без да бъдат отклонявани или принудени да изчакат.

Друг очевиден проблем е прахът от ремонтните дейности. На една от снимките непосредствено пред входа на 133-то училище работещите на обекта отстраняват изолацията на старите тръби. Това води до значително отделяне на прах във въздуха и неслучайно самите работници са с маски и предпазни облекла. Проблемът със замърсяването от ремонтните дейности вероятно само ще се задълбочава, но за него едва ли има удачно решение. На улицата са поставени прозрачни огради, с идеята да не се нарушава работата на търговските обекти, тъй като един от най-големите и основателни страхове е да не се стига до фалити по подобие на тези по време на ремонта на „Графа“.

Гражданското общество – един от стълбовете на демокрацията

Добра новина около ремонта е, че има изключително активно гражданско участие, а представители на бизнеса и живущите са обединени в инициатива и затворена Facebook група („Ремонт Шишман“). Това им позволява обединени да влияят на решенията и бъдещите стъпки от ремонта. Например предложението улицата да стане изцяло пешеходна бе отхвърлено, тъй като жителите от една страна се притесняват от остър недостиг на паркоместа, а от друга от комерсиализирането на улицата, потенциалния шум от заведенията и изнасянето на маси, с други думи от превръщането ѝ във втора „Витошка“.

Инициативността предполага по-голям натиск върху общината и извършващите ремонта, както и по-голяма отговорност от тяхна страна. Да се надяваме, че след ремонта, ще можем да кажем, че бавно, но постепенно гражданското общество и неговите представители най-накрая започват да стават съставна част от решенията и развитието на града ни.

Но нека имаме едно наум

За съжаление, колкото и да ни се иска да не бъдем черногледи и вечни песимисти, с действията си, местната власт ни научи да очакваме лошо изпълнени ремонти, некомпетентност и тотална липса на естетика. Връщайки се на въпроса от началото на текста, от основно значение, както и аспект, който ще бъде гледан под лупа, е качеството на ремонта, както и удобството на живеещите и работещи на улица ул. „Цар Шишман“.

Ситуацията за настоящите столични управници е изключително деликатна. Множеството провали, безхаберие и некачествени ремонти доведоха до тотален срив на доверието към администрацията на Йорданка Фандъкова. ГЕРБ пък загубиха София, напът са финално да загубят и страната, но до местните избори остават повече от две години. Всичко това означава, че този 500-метров участък е важен тест за местната управа. Ако още една емблематична за софийския център улица се превърне в неприветливо място и загуби енергията си, разочарованието и недоволството към властта вече ще бъдат трудни за заобикаляне.

Ако не друго, то поне срокът от около година дава достатъчно време на управляващите най-накрая да ни впечатлят с качествен ремонт и поне частично да „изкупят“ греховете си от „Графа“. Пред тях е възможността или бъдат представители на едно агонизиращо управление или да си дадат сметка, че всички техни дела оставят дългогодишно наследство след себе си, а столичани се европеизират и изискват все повече от местната си управа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама