„Хора и улици“: Къде в София да избягаме от летните жеги?

16:00, 16 юли 22 / София 25 7506 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Всички обичаме лятото, никой обаче не иска горещините. В резултат на това много софиянци търсят спасение от жегите я на морето, я в планината. Ако обаче не ви се пътува, то и в красивата ни столица има места, които ще ви помогнат да се спасите от топлото време.

Аквапаркът във „Възраждане“


Снимка: Аделина Ангелова

За любителите на басейните и водата идеалният избор е новият аквапарк в парк „Възраждане“. Той е подходящ както за малки и още по-малки, така и за големи и още по-големи. Външната част беше открита миналото лято и разполага с 5 външни басейна, 8 водни пързалки и закрит басейн. Тя включва развлекателен басейн с дълбочина 140 см, хидромасажен басейн с дълбочина 90 см, два детски басейна и бебешки басейн с дълбочина 20 см. Има открит външен бар, който предлага храни и напитки, и 300 шезлонга с чадъри.

Басейнът за най-малките (бебешки) и хидромасажният се поддържат с температура на водата от 27-30 градуса, посредством допълнително затопляне. В другите 3 басейна водата се затопля от топлообмен с въздуха и от слънчевата енергия, поради което те все още не са с оптимална за комфорта на тялото температура и са подходящи само за много краткотрайни влизания.

Паркът на Военната академия


Снимка: Юлиан Тодоров

Ако пък не сте любители на басейните, то чудесен вариант за вас биха били парковете. Препоръчваме този на Военната академия основно заради огромните дървета, които осигуряват прохладна сянка дори и в най-горещите дни. Мястото е подходящо за майки с бебета, тъй като има полегати алеи, по които спокойно може да се премине с детска количка.

Настилката на някои алеи е естествена – ситни камъчета, това е любимата настилка на играещите петанг, а малките могат да я гребат с лопатки и гребла. Тук определено се диша в летните жеги. Паркът се заключва вечер и се поддържа чист.

Дендрариумът


Снимка: navitosha.bg

Ако държите обаче все пак да излезете от града, то Дендрариумът на Витоша винаги е готов да ви посрещне. Той представлява парк – с алеи, беседки, пейки, езера, обозначения на различните видове дървета и храсти. Има си и охрана и паркинг, където да си оставите колите пред входа. Ако се организирате повече хора и си вземете одеала, може да си направите пикник на сянка.

Местността е разположена вдясно на пътя кв. „Бояна“ – м. Златни мостове, на разклона за Копитото. Целта на дендрариума е да се демонстрира богатството и многообразието, както на местните дървесни и храстови видове, така и на чуждоземни такива, които се наричат „екзоти”. През 2001 г. в границите му се изгражда Алея за незрящи, а през 2004 г. – спортно-информационна инфраструктура за деца. Тя беше ремонтирана и обновена през лятото на 2013 г.

Игликина поляна

Ако пък сте любители на разходките сред природата, то от Дендрариума може да продължите пеша (възможно е и кола) към хижа Иглика. Самата хижа не представлява особен интерес, защото не е поддържана, но точно преди нея има голяма поляна - Игликина поляна.

Тя е заобиколена от асфалтирана алея, по която има много съоръжения за физически упражнения на инвалиди. Там също е много удобно и красиво място за пикник, за събиране на слънчеви лъчи или за спорт. Много подходящо място е за семейства с деца, защото на алеята може да се кара велосипед, да се правят разходки с бебето и количката, а на поляната да се играе футбол или федербал. Има дори и чешма с бистра планинска вода. Определено там може да се прекара един страхотен почивен ден на чист въздух и красива природа.

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Националният стадион изникнал върху… старо сметище

„Хора и улици“: Защо статуята на Славейкови е точно там?

„Хора и улици“: Когато София беше по-модерна от Цариград

„Хора и улици“: В театъра се разнася истеричен женски писък: „Бомба“

„Хора и улици“: С какво НДК бие Айфеловата кула

„Хора и улици“: Когато София се премести в Боровец...

„Хора и улици“: Борисовата градина някога е била… гробище

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Cardemepe 23:15, 13 мар 23

2012 Dell About Dell Terms Conditions clomiphene for men side effects OHTAM induced hemolysis is prevented by either О± tocopherol О± T or О± tocopherol acetate О± TAc and it occurs in the absence of oxygen consumption and hemoglobin oxidation, ruling out the oxidative damage of erythrocytes

2 mavyBully 03:29, 28 юни 23

gen health levitra irbesartan rizatriptan wafers 10 mg Yet he underestimated the difficulties in funding the cuts with offsetting reductions in spending

3 Abanciata 08:04, 28 фев 24

priligy review Further data are required to understand the mechanisms that downregulate the immune response in the FGT, including the effects of sex hormones and the menstrual cycle, as well as the possible regulatory effect of particular T cell populations

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама