Халите няма да стават супермаркет

18:08, 28 юли 21 / София 25 4577 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Във връзка с появили се информации в медиите относно бъдещо преустройство на Софийските централни хали, Министерството на културата излезе с официална позиция, в която се уточнява, че към настоящия момент ведомството не е съгласувало инвестиционен проект за намеса.

Позицията на ведомството е във връзка с медийни публикации, че Халите ще се превърнат в супермаркет. В тях се посочва, че решението за това е било взето на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. Срещу това решение дори започна да тече петиция в интернет. От Министерството на културата обаче са категорични, че няма съгласуван инвестиционен проект, въпреки че такъв наистина е бил представен.

„Хора и улици“: Прабабата на моловете

Докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване. Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизмите, които да гарантират нейното опазване“, отбелязват от министерството.

Според регистъра на недвижимите културни ценности и архива на НИНКН статутът на сградата на Централните хали е обявен през 1995 г. като „Градските хали (Гастроном № 1) – архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение” и в ДВ бр. 25 от 1988 г. като „Градски хали, бул. „Мария Луиза” 25 – архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение”. Съгласно закона сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Имотът попада и в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”, като за него са предвидени режими на опазване.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама