Най-големият гала концерт за поп и рок музика „София“ избра своите песни

15:10, 17 сеп 21 / София 25 3063 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

София беше музика! В навечерието на празника на София, под патронажа на Албена Атанасова – заместник-кмет, Зала 1 на НДК събра творци, в подкрепа на общественозначимата социална кауза „Да сверим биологичния си часовник на време“. Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора. 

Музикалният форум посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжьори и изпълнители и представител на институциите на „Стена на Славата“, за да запечата звездните моменти по случай ХI-тото издание на фестивала. 

Най-големият гала концерт за поп и рок музика в София отново ще завладее публиката

По традиция събитието се провежда под изключителен и актуален за годината слоган. Музикалният форум тази година е насочен и към кризата, причинена от COVID-19. Пандемията продължава да причинява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален мащаб, поради което усилията за предотвратяване на разпространението на вируса и защита на населението остават отговорност на цялото общество. Именно затова слоганът на ХI-тото издание на събитието е в синхрон със стартиралата информационна кампания „Дай рамо на твоята най-добра защита! Ваксинирай се!“, за да насочи вниманието ни към голямата отговорност да запазим както своето, така и здравето на другите, за да бъдем отново заедно. 

И този път Фестивалното жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди какъвто си“ по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“), Розмари Драгнева (музикален рeдактор – БНТ, автор на предаването „Музика, музика“ – БНТ2), Здравко Петров – Програма „Хоризонт“ и радио БИНАР и Христо Ламбрев (композитор, основател на група „Сигнал“, член на Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти, изпита „затруднение“ при избора на призовите места в конкурса за нова българска поп и рок песен. 

Победителите

За пръв път в единадесетата годишна история фестивалът връчи три 1-ви награди на песни, които бяха с равен брой точки. Те бяха представени от три от най-обичаните изпълнителки на българската сцена – Маргарита Хранова, Тони Димитрова и Петя Буюклиева, обявиха организаторите. 

1-ва награда получиха песните: „Завърни се, приятелю“ по музика и аранжимент на Александър Савелиев, текст на Димитър Керелезов, в изпълнение на Петя Буюклиева; песента „Любов в сегашно време“ по музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Красимир Трифонов, в изпълнение на Тони Димитрова; песента „Моя късна любов“ по музика на Иван Кръстев, текст на Джина Дундова, аранжимент: Димитър Гетов, в изпълнение на Маргарита Хранова. Наградата връчи големият поет проф. Михаил Белчев. 

Специалните награди 

Песента „Любов в сегашно време“ получи и Специална Награда на Медиите, избрана от Фестивално жури на медиите в състав: Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации ПРофайл), Симеон Демиров – (вестник „България днес“), Анелия Попова – (Информационна агенция „Блиц“), Владимир Христовски – (Информационна  агенция „БГНЕС“), Ивелина Георгиева (информационен сайт „My Family.bg“), Ивайло Кицов (Главен редактор на MySound.bg), Антон Стефанов (журналист).

Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев получи песента: „Младостта не се продава” по музика и аранжимент на Валери Славчев и Димитър Бенков, текст: Валери Славчев, в изпълнение на група „Хоризонт“. Наградата връчи съпругата на Петър Гюзелев - Ефросина Гюзева.

Специална награда за цялостно творчество получи и легендарната група „СПРИНТ“, която тази година празнува 40 години от създаването си с концерти в София и страната „2Х20 ГАЛАКТИКА“, в подкрепа на каузата „Роди дете в България“ и Информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Наградата връчи зам.-областният управител на София град Живка Такева – Първанова.

И още отличия 

Конкурсът излъчи и две 2-ри награди, които също бяха с равен брой точки: Това са песните: „Кажи“ по музика и текст: Антон Серкеджиев, аранжимент и изпълнение на групата Delta Roostrs и  песента на група „Хоризонт“ – „Младостта на се продава“. Наградата връчи Любомир Дамянов.  

3-то място бе присъдено на песента „Не спи градът” по музика и аранжимент на Асен Драгнев, текст на Добромир Банев, в изпълнение на Богдан Томов. Наградата връчи Иван Тенев. 

Награда и плакет „Добро сърце“ за 2021 г. се присъди на специалния гост на фестивала - Нуртен Юнсев Дел Луче, която живее в Турция, но е родена в България. Тя е певица, текстописец, композитор и артист и оказа специална подкрепа на Каузата „Роди дете в България“ и Информационна кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Наградата връчи Председателят на организационния екип на Фестивала – Пейо Пеев. 

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди на един агент с голямо досие – от черно-белите клавиши на пианото до нашия детски спомен – Иван Тенев, който тази година посрещна 70-ия си юбилей! Призът и специалният плакет връчи Жени Монева.

Песента на публиката ще стане ясна в Централната емисия новини на БНТ на 29 септември. До тогава можете да гласувате на дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цената на един SMS e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ и Информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“.

Песните можете да чуете тук

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама