Летище София ще стане 5-звездно до няколко години

16:28, 21 юни 22 25 1730 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 140 млн. лв. ще инвестира в летището в първите 5 години на концесията „СОФ Кънект“ при първоначално предвидени 43 млн. евро. Това стана ясно на пресконференция на изпълнителния директор на аерогарата Хесус Кабайеро.

Стратегията на компанията и за предстоящата трансформация на Терминал 2 предвижда увеличение на неговия капацитет, който да осигури обслужване на полетите, изпълнявани до момента от Терминал 1. Старият терминал ще запази своята автентичност на сграда с архитектурна стойност, но ще се сдобие с нова функционалност – ВИП и бизнес авиация, съобщиха от летището.

Ремонтират паркинга на Летище София

Мисията ни е до 2028 г. да станем 5-звездно регионално летище. Имаме план – знаем как да го постигнем, необходимите инвестиции за това и екипният дух“, каза още Хесус Кабайеро.

Терминал 2 ще бъде основно реконструиран. Ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж. Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света – Dufry, предстои да бъдат пуснати в експлоатация, стана ясно на пресконференцията.

Наоми Кембъл се оплака от расизъм на летище София

Удвоява се и капацитетът на проверката за сигурност – от 6 на 11 пункта. Ще се изградят и 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните. Част от трансформацията на терминала е и отделянето на пристигащи и заминаващи пътници според Шенгенските изисквания.

След приключването на строителните дейности на Терминал 2 се предвижда план за изграждането на Терминал 3, който трябва да заработи до 2030 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама