Издирван за тероризъм е задържан в Стара Загора

15:00, 01 юни 22 25 1909 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нa 31 май 2022 г. в рамките на международна контратерористична операция в град Стара Загора е задържан пълнолетен гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото властите в Осло водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Акцията у нас е проведена съвместно между Специализираната прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност” и Министерство на вътрешните работи.

Извършено е претърсване на адреса на лицето в град Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките власти е издадена европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По категоричен начин е установено, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама