Във Варна търсят свидетели на Пражката пролет

18:00, 20 ное 18 25 1254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отделът по „Най-нова история" в регионалния исторически музей във Варна издирва свидетели и участници в събитията по време на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 година. Целта е събиране на информация за събитията. Попълване на празнотите в новата история е целта на международен проект, по който е партньор Регионалния исторически музей във Варна. Те са единственият участник от българска страна и единственият музей. Идеята на  Университета "Коменски" в Братислава е да събере колкото е възможно повече данни за събитията от 1968 година не само в Чехословакия, но и в Европа. 

През нощта на 20 срещу 21 август 1968 години войските на Източния блок от 5 страни от Организацията на Варшавския договор, сред които и България, нахлуват в Чехословакия, а военната операция се нарича „Дунав“. В нея участват близо 7 хиляди съветски танка и 600 000 войници България изпраща танкова бригада с 33 танка „Т-34“ с полкове от Елхово и Харманли.

Спомените за Пражката пролет могат да разкажат освен срочно служещите в тези полкове, но и туристи и студенти, които са били по това време в Чехословакия или са изразили своето отношение към ставащото. Половин век след репресиите хората обаче продължават да се страхуват, разказва Златка Антова, историк в отдел "Най-нова история" във варненския музей. 

Хората, които искат да разкажат спомените си за Пражката пролет, може да бъдат включени в документален филм. Едва след събиране на различните гледни точки на очевидците на събитията, историците ще направят изводи за станалото преди 50 години.

При желание може да бъде запазена и анонимността на свидетелите. Специалистите в музея имат възможност и да пътуват до различни селища в страната, ако участник в събитията от 1968 година пожелае да разкаже спомените си. Всеки, който има спомени и снимки от онова време,  може да се свърже с историческия музей във Варна, съобщава БНР.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама