Откриха югозападната порта на древния Одесос

14:20, 25 мар 19 / Култура 25 1414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Значимо археологическо откритие направиха във Варна. След близо век на догадки беше установена първата досега порта на античния град Одесос, който лежи под морската ни столица.

Проучванията в центъра на Варна текат от три дни, но археолозите вярват, че са намерили едната от портите на Одесос.

„Става дума за византийската крепостна стена в тази част на античния Одесос, която условно може да се датира към V-VI век и една от портите, която нека да наречем засега условно „югозападната порта”. Пристанищната порта, т.е., която е свързана с пристанището”, обясни за bTV ръководителят на разкопките доц. Валери Йотов.

Размерите на портата са внушителни. Не е изключено да е достигала 8 метра на широчина.

Археолозите предполагат, че това е половината от широчината на портата. От нея е започвала главната улица, която е водела към центъра на града.

Каменната настилка на 15-вековната улица е запазена в отлично състояние. Ясно личи и мястото, където по нея е минавал мръсен канал. А до портата се е издигала висока кула.

Откритието предоставя отлична възможност за превръщането му в нов туристически обект.

„Ще се направи една комисия с участието на Министерството на културата, която ще даде по-нататъшно предписание какво да се случи на мястото”, коментира Тихомир Тимов от отдел „Общинска инфраструктура”.

Работата пред археолозите тепърва предстои.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама