Легендарният цигулар Роби Лакатош пристига за пръв път в България

15:00, 21 апр 19 / Култура 25 2293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цигуларят с най-бързите пръсти, един от кумирите на младото поколение струнни музиканти, за пръв път ще свири в България. Легендарният Роби Лакатош идва у нас по покана на Европейския музикален фестивал Варна. Всички посветени, които досега трябваше да пътуват извън страната, за да се докоснат до феномена Лакатош, са в еуфория от предстоящия музикален празник.

Концертът на 22 април ще събере фенове на класиката, джаза и чардаша в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Поради техния силен интерес организаторите отварят от днес допълнителни места на балкона на цени от 30 до 80 лв. Последни единични места на партера има от 50 и 60 лв.

Титулован от критика и почитатели като Краля на циганската цигулка, Лакатош е сред малцината музиканти с тотално вчувстване в музиката – той не само свири брилянтно, той живее в музиката. Хвърля се с еднаква импулсивност и в класиката, и в джаза, и в унгарския фолклор. И от сблъсъка на жанрове и култури създава един забележителен микс, най-често започващ като импровизация върху теми от класиците. Наричат ги често Цигулар на дявола, но той предпочита да казва, че музиката всъщност му е от Бога. Историческата цигулка, на която свири, е изключително рядка – работа на един от последните майстори от Венецианската лютиерска школа Анселмо Белосио. Изработена е през 18. век и впечатлява не само с изтъчнения си звук, но и с благородния блясък на кехлибарения си венециански лак.

Специално за варненската публика, броени дни преди своя първи концерт в България Роби Лакатош сподели пред БНР: „Нямам търпение за първата си среща с българската публика, познавам вашата народна музика – много е трудна с неравноделните си тактове, по-трудна дори от унгарската. Знаете ли, ние с моя ансамбъл никога не изнасяме един концерт два пъти – да, имаме програма, но какво ще се случи на концерта зависи само от нашето живо общуване с публиката. Задължително ще присъства някоя от моите свръхтехнични композиции-емблеми – унгарски танц със сигурност. Някога моят прадядо отпреди 7 поколения е създал нов стил в интерпретацията на циганската музика и е бил популярен като Паганини на своето време. Сега аз внасям нов стил в нашето време и това е един микс от класика, джаз и цигански мотиви, който наричам джипси фюжън. За Варна ще си приготвя един от любимите си смокинги – като за първи концерт в България. Очаквам да открия при вас нови приятели на нашата музика. До скоро!“

Първата си цигулка роденият през 1968 Роби Лакатош получава едва на 2 години, началните уроци взема от баща си, а на сцената излиза на 9 като първа цигулка на ансамбъл. Потомък е на най-известната циганска музикална династия Бихари, чийто родоначалник Янош Бихари, е вдъхновявал с изпълненията си Беховен и Лист и също е наричан Крал на циганската цигулка. Класическата му школовка е в Консерваторията Бела Барток в Будапеща, където завършва с първа награда за класическа цигулка през 1984 г. Между 1986 и 1996 г. Лакатош и неговият ансамбъл спечелват сърцата на публиката в "Les Atéliers de la grande Ille" в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на големия джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели, а изпълненията му печелят аплаузите на друга легенда - Йехуди Менухин, за когото клубът става любимо място в Брюксел.

Елитните фестивали бързо оценяват завладяващото присъствие на Лакатош – той привлича публиката като магнит и превръща всеки концерт на своя ансамбъл в празник на живота. Затова е канен в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио. Рикардо Мути извиква Лакатош за фестивала в Равена. А Зубин Мета още при първата си среща с импровизатолския му талант го кани за участие в постановката на „Прилепът“ в Баварската Щатсопера в Мюнхен. Покани пристигат постоянно от фестивалите в Люцерн, Монпелие, Шлезвиг-Холштайн, Брисбейн, Лондон.

Лакатош изпълнява собствени аранжименти с велики европейски оркестри като Националния оркестър на Франция, Камерния оркестър на Германската филхармония, Оркестъра на Дрезденската филармония, Цюрихския камерен оркестр, Оркестъра на Романска Швейцария.

Той е първият и единствен цигански цигулар в света с ексклузивен контракт с Дойче грамофон. Първият му диск е разграбен в над 100 000 екземпляра и получава престижната награда Echo-Klassik.

Във Варна Роби Лакатош ще пристигне със своя ансамбъл. С него ще бъде Ласло Бони - втора цигулка – негов връстник, роден през 1968 , учил при баща му. Йено Листеш – цимбал, роден през 1986, е смятан за най-добрия изпълнител на цимбал в света. Започнал е да свири на 4 години, изучавал класическа и циганска музика. Учил в Академията Ференц Лист в Будапеща. Ласло Балог – китара, е роден през 1987, първо свири на цимбал, но на 12 години открива китарата. Учи в Академията в Будапеща, а след това и в Брюксел. Роберт Феер – контрабас, е роден през 1987, започва с пиано, след това се насочва към контрабаса, завършва Джаз академията и Академия Ференц Лист, а после и Кралската консерватория в Брюксел. Франтишек Яноска – пиано, е роден през 1986 в Братислава, учи в Държавната консерватория там, а през 2002 става лауреат на престижния конкурс Ференц Лист.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама