РИОСВ - Варна предприе действия по два случая на нарушения в района на Камчия

18:15, 20 юни 19 25 1324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Нено Димов експерти на РИОСВ - Варна днес незабавно извършиха проверка по постъпил сигнал за разораване на дюни в КК „Камчия“, предаде БГНЕС. 

Установено беше, че на плажната ивица - в района на местност „Бункера“, на територия с приблизителна обща площ около 1,7 дка, има следи от преминаване на превозно средство и отъпкване на единична сухолюбива растителност. По време на проверката на терен не е установена техника и извършване на дейности, съобщиха от МОСВ.

Николина Ангелкова разпореди проверка на плаж Камчия

Предприети са действия за изясняване на обстоятелствата, снети са координати на засегнатата територия и е поискана информация от Службата по геодезия, картография и кадастър - Варна за наличие на дюни. За случая е уведомена Окръжна прокуратура - Варна и е информирано Министерството на туризма.

След направена проверка в Регистъра на защитените природни обекти в териториалния обхват на РИОСВ - Варна и наличната към момента цифрова информационна система за защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“, е установено, че гореописаната територия не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но частично попада в защитена зона за опазване на дивите птици BG0002060 „Галата“, обявена със Заповед № РД-127/10.02.2012 г. на министъра на околната среда и водите.

Същевременно по друг случай, при който при планова проверка на 17.06.2019 г. в защитена местност „Лонгоза“ бяха установени незаконни изкопни дейности със специализирана техника в коритото и по устието на река Камчия, беше установен извършителят и му беше връчен акт за установяване на административно нарушение.

С цел възстановяване на засегнатите природни местообитания както и естествения облик на защитена местност „Лонгоза“ днес РИОСВ - Варна издаде предписание на извършителя да премахне новообразуваната дига от пясък и каменни блокове (парчета, късове), която възпрепятства естественото оттичане на река Камчия.

Защитена местност „Лонгоза“ е бивша буферна зона около резервата „Камчия“ и попада в защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“ - „Камчия“, определена съгласно Директивата за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, и „Комплекс Камчия“, определена съгласно Директива за опазване на дивите птици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама