Гуцанов обмисля да обжалва кандидатурата на Клисарова за кмет на Варна

16:14, 15 сеп 19 25 4328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Раздор в БСП предизвика кандидатурата на проф. Анелия Клисарова, която беше избрана за кандидат-кмет на Варна.

„Този избор е нелигитимен. Имаше грубо погазване на Устава и правилата“. Това каза варненският социалист Борислав Гуцанов след края на пленума на НС на БСП, предаде БГНЕС.

БСП издигна проф. Анелия Клисарова за кмет на Варна

Според Гуцанов по този начин се отнемат правомощията на варненската партийна организация, което е неправомерно, и стана причина част от националния съвет да напусне демонстративно заседанието.

„Това е втората по големина организация. Листата беше пренаредена изцяло от националния съвет по предложение на Кирил Добрев. Няма такива правила. Аз обмислям жалене в съда на това решение, тъй като смятам, че трябва да бъде защитено достойнството на варненската конференция и организация“, заяви Гуцанов и добави, че тези действия са недопустими в 128 годишната история на партията.

Според него тази подмяна няма да бъде в полза на социалистите, които са имали огромен шанс да спечелят изборите в черноморския град. Въпреки скандала Гуцанов увери, че няма да бламира кандидатурата на Клисарова и местната структура ще работи за доброто представяне на местния вот през октомври. Той уточни, че номинациите на варненските социалисти са били две – на Костадин Костадинов и кап. Георги Георгиев и подчерта, че втората кандидатура не е стигнала до обсъждане, защото всичко е било предварително режисирано.

Заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб Кирил Добрев коментира отправената заплаха от Гуцанов че ще обжалва процедурата по избор на Клисарова за кандидат-кмет на Варна.

„Гуцанов е явление в БСП, което това ръководство се опита да прекрати. Това явление е влязло много сериозно, то е като тумор в БСП. Досега никой социалист не си е позвалявал да обжалва в съда решение на Националния съвет. Ние имаме контролна комисия и тя ще изрази своето становище по възраженията на друга група социалисти", заяви Добрев и добави, че това решение няма да се отрази негативно на вота във Варна.

Зам.-председателят на левицата припомни, че Борислав Гуцанов е със свалено политическо доверие и за членовете на Националния съвет е ясно, че той няма как да води листата на БСП в град Варна.

„Кандидат за кмет ще бъде проф. Анелия Клисарова, която ще води и листата. Няма никаква драма", уточни Добрев.

При разглеждането и гласуваето на актуализацията на бюджета на партията е решено на техните евродепутати да се удържат по 4000 лв. на месец от заплатите им. Средствата ще отиват в касата на партията. Решението ще се изпълнява до края на годината, защото за 2020 г. ще бъде гласуван нов бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама