Къде ще е най-тежката битка на балотажите

09:05, 29 окт 19 25 3511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 8:30, Обновено в 9:05

 

В 18 областни града не беше избран кмет на първи тур. За балотажа най-сериозна ще е битката в София, Пловдив и Варна, прогнозират политолози.

Основната цел на кандидатите, останали на трето и четвърто място на първи тур, ще е да повишат политическата си цена, като се очаква чак в края на работната седмица да призоват за подкрепа на един или друг кандидат на балотажа. Това коментира Анастас Стефанов от „Тренд” пред Нова телевизия.

Според политолога Стойчо Стойчев избирателите в София, подкрепили на първи тур Борислав Игнатов, на балотажа масово няма да гласуват. „Тези, които отидат да гласуват за районни кметове, ще гласуват за тях, но ще се въздържат да гласуват за един от двамата кандидати за столичен кмет. Хората, които са гласували за Бонев, най-вероятно няма да гласуват въобще”, каза Стойчев.

"Ако ГЕРБ успеят да мобилизират 200 000, какъвто им е електоралния потенциал в София, това предполагам ще им гарантира победата”, каза още Стойчев.

„Ключовото за балотажа е, че Мая Манолова засега не произвежда този наказателен вот. Това ще натежи върху това избирателите на Игнатов и Бонев по-скоро да не участват в балотажа”, съгласи се Стефанов.

В столицата кандидатури като тази на Борис Бонев имат шанс за в бъдеще. „Вече столицата не е синьо-червена по разбивки, тя е на много повече части”, каза Стефанов.

По думите му втората голяма битка на балотажа ще е Пловдив. „Това също е един подчертано десен град. Струва ми се, че вече е по-десен и от София. Това си личи и от този вот”, коментира Стефанов. „Там интересно ще е да видим или тези, които не са излезли да гласуват, или как ще бъдат пренасочени гласовете, събрани от третия и четвъртия”.

Що се отнася до exit poll проучванията в деня на първи тур, които даваха преднина на Дани Каназирева пред Славчо Атанасов, Стефанов обясни, че е имало злоумишлена намеса върху изследването.

„Имало е организация, която е искала да произведе намеса върху местата, където се извършва exit poll. Видяхме кое е било заинтересованото лице – Дани Каназирева”, каза Стефанов.

Що се отнася до балотажа във Варна политолозите смятат, че там изборът е непредсказуем. „В България на балотажа се мобилизира много силен антивот”, заяви Стойчев.

"Интересно е, че в Пловдив и Варна кандидатите на БСП са отстъпили и на балотаж са представители на Патриотите. На практика коалиционни партньори са на балотаж. Социалистите не са били в кондиция на тези избори", коментира доц. Стойчо Стойчев пред БНТ. Причина за това, според него, са вътрешните проблеми в партията, които очевидно са доста по-големи отколкото предварително са представени.

Изненада е сравнително голямата дистанция в Пловдив, смята и проф. Александър Маринов. "Иначе изненади няма. Очакваше се, че на тези избори ще бъде ерозирано влиянието на ГЕРБ", допълни той, като отбеляза и спада на вота за партиите от патриотичния блок. По негово мнение не бива управлението да се успокоява, защото най-важният белег на нестабилност на едно управление е отлив на реално доверие.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама