На изборите за кмет в село Бозвелийско е използвано невидимо мастило

10:45, 10 дек 19 25 3593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На изборите за кмет в село Бозвелийско е използвано невидимо мастило. Това показват резултатите от извършените от химическа и техническа експертизи, извършени от Научноизследователския институт по криминалистика - София и Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма.

Експертизите бяха назначени от административния съд във Варна, който гледа делото за оспорване на резултатите от изборите в селото, образувано по жалба на загубилия кандидат – Живко Панев от БСП.  

В хода на процеса съдът назначи две съдебно-технически експертизи, както и химическа, които да установят дали е използвано т. нар. невидимо мастило при изборните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско.

Според заключението на първата експертиза е вероятно натискът върху бюлетините да е от вид мастило с изчезващо действие, но тъй като резултатите не бяха категорични – бяха разпредени допълнителни експертизи.

В днешното съдебно заседание вещите лица потвърдиха резултатите от направените от тях експертизи, като посочиха, че е налице „категоричен извод, че изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество“ и уточняват в експертизата си, че „подобни пишещи средства се продават свободно в търговската мрежа като „химикалки с изчезващо мастило“, съобщиха от съда.

В резултат от общо 177 недействителни бюлетини, 145 са отбелязани с невидимо мастило в полза на Живко Панев и 18 за опонента му Дамян Дамянов от ГЕРБ, който печели изборите.

Припомняме, че на изборите на 27 октомври в Бозвелийско гласуват 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу Живко Панев от БСП. Една трета от бюлетините обаче са отчетени като недействителни, тъй като върху тях липсва отбелязан вот с химикал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама