Спортни зали в Русе и Варна се превърнаха в полеви болници

16:54, 25 мар 20 25 3431 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) и от Сухопътните войски участват днес в съвместни тренировки с Националния оперативен щаб за разполагането на полеви болници в спортни зали в градовете Варна и Русе, съобщиха от Министерството на отбраната.

Във Варна

На 24, 25 и 26 март 2020 г. по указания на заместник-началника на отбраната ВМС участват в трансформирането на Двореца на културата и спорта в сграда за болнично наблюдение. Целта на тренировката е съгласуване на действията на институциите: Министерство на отбраната, Министерството на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, Държавна агенция (ДА) „Държавен резерв и военновременни запаси” и областна администрация по ограничаване на разпространението на коронавирус „COVID-19”.

18 моряци са под карантина във Варна

От ВМС участват 91 военнослужещи и 7 товарни автомобила и микробуси. От ДА „Държавен резерв и военновременни запаси” от градовете Търговище и Силистра са предоставени 300 легла с цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеала, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами. Оборудването е транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота. В сградата са обособени и помещения за медицинските екипи, регистратура и места за прегледи.

В Русе

За изграждане на военно-полева болница в зала „Арена Русе“ под ръководството на командира на военното формирование 34 200 – Шумен полковник Добромир Добрев са задействани два модула. От военното формирование 54 060 – Шумен модул под ръководството на капитан Момчил Димчев от 45 военнослужещи, товари и превозва легла и дюшеци от база на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“.

220 са заразените с COVID-19 у нас

Вторият модул от 51 военнослужещи от военното формирование 34 200 – Шумен под ръководството на капитан Илко Илиев е за построяване на болницата. Включени са и 12 военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти Сливен под ръководството на капитан Николай Гетов. Използват се и 13 броя товарни автомобили, ремаркета и автобуси. 

По време на учението в града пристигнаха 300 легла, които за около три часа бяха подредени както в голямата, така и в по-малките зали на ОЗК „Арена Русе“. 63 от леглата са разпределени в отделни малки помещения и на тях при необходимост ще бъдат лекувани пациенти с по-тежки форми на болестта или такива, на които се налага изолация.

В залата са обособени места за медицинските екипи, определено е място за столова, както и за необходимите санитарни възли. След като военно-полевата болница бъде напълно готова, тя ще бъде дезинфекцирана, а оборудването ще бъде оставено за съхранение в залата, съобщи координаторът Спасимир Димитров – директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“.

Снимка: БГНЕС

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама