Образуваха досъдебно производство за замърсяването на Варненското езеро с отпадни води

12:50, 17 юни 20 25 1800 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Досъдебно производство по повод замърсяване на Варненското езеро с отпадни води вследствие на скъсан подводен напорен тръбопровод образува Окръжната прокуратура във Варна. То се води за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива - за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС /по член 212, ал. 3 от НК/, за престъпление по служба /по член 282, ал. 1 от НК/, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети /по член 219, ал. 1 от НК/ и за екологично престъпление по член 352, ал. 1 от НК, съобщиха от Окръжната прокуратура.

Ремонтират тръбата, от която се изляха отпадни води във Варненското езеро

Разследването обхваща периода от ноември 2011 г. до момента, като се започне от проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията му, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева. С постановление на Окръжната прокуратура във Варна то е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел поради изключителната фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая.

Както информира пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна на 15 май тази година, Окръжната прокуратура започна две общонадзорни проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорния тръбопровод. Освен двете проверки и в Районната  прокуратура във Варна стартира проверка по сигнал на общински съветник.

След като са били открити достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер вследствие на неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро, прокуратурата е обединила всички проверки в една и е образувала настоящото досъдебно производство.

Съоръжението е изградено по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна. Изпълнител е фирма „Сфелинос С.А.“ - Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама