НКИЗ и община Варна обсъдиха създаването на нова индустриална зона

14:36, 09 юли 20 25 2452 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавата в лицето на „Национална компания индустриални зони“ и община Варна ще си сътрудничат за изграждането на нова индустриална зона в община Аксаково. Това стана ясно по време на работна среща „Инвестиции за устойчив растеж – стратегия и развитие на индустриална зона Варна“ в морския град, на която присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и кмета на Варна Иван Портних, съобщиха от НКИЗ.


Снимка: НКИЗ

През последните години НКИЗ има все по-сериозна необходимост от разширяване на портфолиото си с нови локации и възможности за индустриални терени, които да се предлагат на потенциални инвеститори. Наблюдава се и повишен интерес на инвеститори към Варна, стана ясно по време на срещата. „С община Варна работим упорито за изграждане на индустриална зона от 2018 г. Дълъг път извървяхме. И такъв проект е наистина необходим за Варна. Градът има много добре развита инфраструктура – пристанище, летище, жп транспорт. Освен това от голямо значение е, че в града има 6 университета, от които излизат квалифицирани специалисти, които могат да намерят своята реализация в точно тази индустриална зона“, каза по време на работната среща Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ.

НКИЗ си сътрудничи с Българско-турската търговско-индустриална камара

Министърът на икономиката Емил Караниколов сподели, че предстои внасяне в парламента на новия закон за индустриалните зони. „Започнахме работа по него преди една година. Този закон ще регламентира дейността не само на общинските и държавни индустриални зони, но и на частните, както и на такива, които са със смесено участие. Със закона ще облекчим някои процедури, които касаят инвеститорите“, категоричен беше министърът на икономиката Емил Караниколов.

Кметът на град Варна Иван Портних отбеляза, че въпреки кризата, градът продължава да се развива. „Варна и регионът могат да се развиват още по-динамично. Имаме 6 университета, от които излизат по 30 000 студенти. А това е добре, защото освен добра инфраструктура и локация, инвеститорите търсят и квалифицирана работна ръка“, отбеляза кметът на морския град. На работната срещата във Варна, организирана от в. Строител, присъстваха областният управител на Варна Стоян Пасев, инж. Атанас Стоилов, кмет на Аксаково, Свилен Шитов, кмет на Девня, Валентин Николов, изпълнителният директор на Камарата на строителите, други представители на бизнеса в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама