Във Варненското езеро ще има остров за дивите птици

16:19, 10 дек 20 / Любопитно 25 3709 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Пилотен изкуствен остров ще бъде изграден край Варна. Той ще бъде дом на защитени видове птици и ще подобри състоянието на водната екосистема на Варненското езеро. Зеленото бизнес решение за ефективно използване на драгажни маси, което е изцяло в унисон с високите амбиции на Европейската зелена сделка, идва от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). 

В сътрудничество с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), ДППИ ще изгради мащабна зелена инфраструктура, която ще допринесе за постигането на целите за опазване на биологичното разнообразие на проектната зона от Натура 2000 „Варненско-Белославско езеро“. Там ежегодно се концентрират над 20 000 водолюбиви птици от 64 вида. На територията на езерата са установени 202 вида птици, 79 от които са включени в Червената книга на България.  

Снимка: ДП „Пристанищна инфраструктура“

Общият устройствен план на Община Варна предвижда да се създадат 10 нови острова в акваторията на Варненското и Белославското езера. Целта е да се увеличат зелените зони около града и да се компенсират унищожените в миналото местообитания на птиците. Именно затова изграждането на пилотния остров е стратегическа стъпка. 

В рамките на проекта ще бъдат разработени най-подходящите методи и техники за създаването на първия от 10-те нови острова. Преди, по време и след изграждането на острова ще бъде извършван прецизен мониторинг на въздействието на дейностите върху екосистемите. Така добрият опит ще може да се използва при създаването на останалите 9 острова и ще може да се предвиди и предотврати всеки риск от увреждане на качеството на водните екосистеми, обясниха от ДП "Пристанищна инфраструктура". 

Проектът предвижда изграждането и на две наколни дървени платформи за гнездене на птици – в защитена местност „Ятата“ и в западната част на Белославското езеро. Островът и платформите ще предоставят подходящи условия за водолюбивите птици да гнездят на спокойно и безопасно място през пролетно-летния период, както и сигурно място за почивка по време на миграция и зимуване.

Колония розово фламинго се засели край Бургас

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама