Отново се спука тръбата, която замърси Варненското езеро

16:18, 25 яну 21 25 3882 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Канализационната тръба, която предизвика голямо замърсяване на Варненското езеро миналата година, отново се е спукала. За това съобщиха от пресцентъра на община Варна. Не става ясно обаче какво е количеството на замърсяването този път.

От дружеството „Хидроремонт ИГ“, което извърши ремонта, обясниха, че има прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението ѝ, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата. От там заявяват готовност при благоприятни метеорологични условия да извършат необходимия ремонт за своя сметка в рамките на два работни дни.

Варненското езеро е пред екокатастрофа заради огромно количество отпадни води

Припомняме, че едва в средата на миналата година стана ясно, че във Варненското езеро се изливат силно замърсени води заради авария с тръбата. И това е ставало в продължение на 300 дни преди да стане ясно, че има повреда. Тогава прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива.

Тръбопроводът е изграден през 2011 г. по програма ИСПА от Министерството на околната среда и водите с европейски пари. Стойността му е над 5 млн. евро, а предназначението - да отвежда отпадните води от кварталите Галата и Аспарухово в пречиствателната станция в Тополи. По проект трябва да е положен на 22 метра под повърхността на водата, което означава, че трябва да е вкопан поне на 4 метра под дъното.

Образуваха досъдебно производство за замърсяването на Варненското езеро с отпадни води

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама