Посрещнаха Борисов във Варна с викове „Оставка“, тръгна си с църковен орден

17:18, 14 фев 21 / Политика 25 5879 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Днешната обиколката на премиерът Бойко Борисов започна в Исперих, премина през Разград и Добрич и приключи във Варна. В морската столица премиерът бе посрещнат с викове „Оставка“ и освирквания, но си тръгна с църковен орден.

Борисов присъства на освещаването на храма „Св. Прокопий Варненски“, след като правителството отпусна малко над 1 млн. лв. за довършване на строителството и оборудването новата църква, която се изграждаше в продължение на 12 години.

Tова е първият нов православен храм в морската столица от 100 години насам. Той има фасадно осветление, както и многофункционална сграда за социални и културни дейности - със зали за обучение по иконопис, библиотека, зала за събития, социална кухня и лекарски кабинети, похвали се премиерът.

Пред храма Борисов бе освиркан от недоволна група и посрещнат с викове „Оставка“, „Затвор“,  „Коя е Мата Хари?“ и „Къде скри парите?“. Чуха се и призиви Борисов да отиде да види авариралата отново тръба за отпадни води във Варненското езеро, както и „кокошкарника“ на Марешки в Морската градина.

И докато отвън го посрещнаха с викове, в храма Борисов влезе като „човек на църквата“. А премиерът лаконично коментира „Дядо Владика, не им харесва църквата“.

По време на събитието Варненският и Великопреславски митрополит Йоан награди министър-председателя Бойко Борисов с най-високия орден на епархията „Св. апостол Андрей Първозвани“.Наред с това той получи и голяма икона на "Света Богородица" като дар заради освещаването на храма.

Митрополит Йоан благодари затова, че църквите в страната останаха отворени по време на пандемията. „Вашето сърце не позволи да бъдат затворени нашите храмове", обърна се той към премиера.

„Благодарение на Господ България е много по-добре от много други държави. Да се благодарим на Господа и да се уповаваме на него“, изтъкна премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Министър-председателят напомни, че голямата катедрала в центъра на града също се ремонтира.

„Докато някой зарязват лозички и говорят глупости, ние прави и градим“, каза Борисов, с което отговори на новите критики по него адрес от президента Радев, който днес участва в ритуал по зарязване на лози в Плевен.

„Театър за наивници“: Радев знае кой стои зад скандала със сина му

Финансовият министър Кирил Ананиев получи почетен знак и икона на Иисус Христос, а кметът на Варна получи орден „Св. Прокопи Варненски“ за заслуги и за изграждането на храмове. Орденът се връчва за пръв път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама