Пожар в дом за възрастни хора, има девет жертви

12:40, 23 ное 21 25 3505 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пожар в дом за възрастни хора в село Рояк във варненската община Дългопол. Сигналът е подаден малко преди 18.00 часа тази вечер. Веднага на място са изпратени 5 пожарни и спасителни екипа. Извършена е евакуация на възрастните хора, които са обитавали дома, съобщиха от МВР.

При тежкия инцидент са загинали девет души, има и обгазени. 48 възрастни са оцелели при пожара, съобщи пред БНТ кметът на Дългопол.

Хората са в добро състояние, като са извозени с училищни автобуси до село Аспарухово и там те са настанени в общинския хотел. 

Пожарът вече е локализиран, гасенето продължава под ръководството на директора на РДПБЗН –Варна комисар Тихомир Тотев.

Междувременно служебният премиер Стефан Янев обяви, че правителството започва проверки в старческите домове от страната след трагедията. „Разговарях с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков. Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара. Разпоредих също така да бъдат организирани задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в този тип социални институции в интерес на тяхната по-голяма сигурност“, гласи част от изявлението на Янев снощи във Facebook. Той изказа и съболезнования към близките на загиналите.

Предстои извършване на оглед, в рамките на който ще се изясняват причините за пожара. Районът продължава да бъде отцепен. Първоначалната версия е, че огънят е възникнал от късо съединение в бойлерното отделение на третия етаж, след което е обхванал покрива. Засега обаче разследващите не изключват и други възможни причини за инцидента, пише bTV. 

Държавният глава Румен Радев изразява съболезнования на семействата и близките на загиналите при пожара в дома за възрастни хора в село Рояк. От името на българския народ и от свое име президентът изказва съпричастност към загубата и болката на опечалените. Румен Радев изразява надежда за скорошното възстановяване на оцелелите в пожара, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Той очаква компетентните институции своевременно да установят причините за злополуката, отнела човешки живот. „Дължим спокойни и достойни старини на нашите възрастни хора. Грижата за тях трябва да бъде осигурена в подходяща и безопасна среда“, заявява президентът и посочва, че са необходими мерки, за да не се допускат трагични инциденти в бъдеще.

В община Дългопол днес е обявен ден на траур, съобщиха от администрацията. Това става със заповед на кмета Георги Георгиев.

Националният флаг на всички общински сгради, включително по кметствата, ще бъде свален наполовина. Забранява се провеждането на публични тържества и увеселителни мероприятия през траурния ден, пише в заповедта на кмета, цитирана от Нова телевизия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 16:24, 23 ное 21

Варна е корумпирана

2 Анонимен 16:24, 23 ное 21

Трябва да сменяме кмета портних

3 Йкклл 16:25, 23 ное 21

Трябва да сменяме кмета на варна

4 Анонимен 16:28, 23 ное 21

Варна не действа демократично
Портних не решава казуси изпратени на имейла на общината изпратени от гражданите на варна

5 Анонимен 16:31, 23 ное 21

Портних действа както той решава
Не решава въпроси който са пратени на общината от гражданите на варна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама