Деца и ученици от Велико Търново ще учат за разумното управление на отпадъците

16:41, 19 ное 18 25 1093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативите за разумното управление на отпадъците с деца и ученици от Велико Търново са посветени на Европейската седмица за намаляване на отпадъците 17-25 ноември. Събитията се провеждат в партньорство с регионалната инспекция.

В детските градини „Райна Княгиня“, „Слънчев дом“ и „Ивайло“, експерти от РИОСВ ще представят темата за разделното събиране на отпадъците с беседа и занимателна игра.

Инспекцията ще се превърне в класна стая за първокласници от училище „Ем. Станев“.  В нея те ще проведат урок на тема: „Да влезем в час с отпадъците”,  а ученици от VI клас ще представят постери и макети, изработени  от отпадъчни материали.

Посещение на фирма за производство на опаковки е организирано за учениците от ПМГ „Васил Друмев". Възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Долна Оряховица също  ще се включат в отбелязването на седмицата.

Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екопак България“ АД, София предостави информационни материали за инициативите.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ECHO) се провежда в периода 17-25 ноември. Тя цели да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците (http://www.ewwr.eu/en). ЕСНО насърчава държавни и неправителствени организации, фирми и обществеността да се включат в кампании, дни за почистване и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата.

Тематичният фокус на инициативите през тази година са опасните отпадъци „Предотвратяване на опасни отпадъци. Време е за детокс!“. Опасните отпадъци представляват по-голям риск за здравето на хората и за нашата околна среда, в сравнение с останалите видове отпадъци. Ето защо е още по-важно да се намали потреблението на продукти с опасни съдържание, както и да се гарантира, че те се изхвърлят правилно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама