Изграждат Център за подкрепа на хора с увреждания във Велико Търново

14:30, 20 ное 18 25 1063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде изграден във Велико Търново. Инвестицията ще е в размер на 1 милион лева, а средствата ще бъдат отпуснати от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това стана ясно при посещението на заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, която съобщи добрата новина на кмета Даниел Панов и на работещите в центрове за социални услуги. В бъдещия център ще бъдат предлагани пилотната услуга "Заместваща грижа", различни видове мобилна подкрепа, ще бъдат оформени и ателиета.

Даниел Панов, Зорница Русинова и директорът на общинската дирекция "Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова се срещнаха със служители и социални работници в социални услуги в града, с които разговаряха по актуални теми. В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания те обсъдиха трудностите, пред които служителите са изправени в ежедневната си работа, желанието им да преминават обучения и да израстват в професията. Работещите в сферата отчитат като най-голям проблем дефицита на рехабилитатори и логопеди. Разговорите обхванаха въпроси, свързани с повишението на заплатите на социалните работници, както и промените, които са планирани със Закона за социалните услуги.

Вчера във Велико Търново бе представена процедурата "Социално включване в общността" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С проекти могат да кандидатстват неправителствени организации, които са доставчици на социални услуги. Бенефициентите ще изграждат иновативни и интегрирани социални услуги. По този начин ще може да бъде намерено решение на проблеми на определени групи хора, ще бъдат развити услуги, които до момента не са покрити от държавно делегираните дейности. Част от мерките по процедурата са свързани с включването в заетост на хора, които се грижат за близките си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама