Деца създадоха книга за българските обичаи

12:30, 23 ное 18 / Култура 25 1687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Книга за българските традиции и обичаи съставиха деца и млади хора от великотърновското село Самоводене. Изданието „Народното творчество – събрало мъдростта на вековете“ е дело на Центъра за работа с деца и младежи в селото. Инициативата е резултат от няколкомесечен труд и стана факт с подкрепата на Съюза на пивоварите в България и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“.

В продължение на близо половин година децата и младежите са се срещали с жители на Самоводене и се запознали с характерните за селото и региона народни обичаи и обреди, бит и фолклор. Съдействие оказват и от кметството. За описването на наученото помагат уредниците в местното читалище, както и Лиляна Гецова – уредник на центъра за работа с деца и младежи.

Книжката „Народното творчество – събрало мъдростта на вековете“ бе представена в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново навръх Деня на християнското семейство. Малчуганите от танцовата формация към младежкия център в Самоводене поздрави аудиторията с народни танци, а театър „Алтернатива“ към Клуба на пенсионера и инвалида в селото пресъздадоха обичаите за Бъдни вечер. Гостите на събитието се докоснаха до традиционните за Самоводене бит, нрави и обреди, за които разказа Лиляна Гецова.

Всички малчугани и ученици от младежкия център в селото получиха подаръци – книги, осигурени от ръководството на библиотеката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама