В Елена отбелязаха 141 години от освободителните боеве

14:30, 06 дек 18 25 1127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Елена бяха чествани 141 години от освободителните боеве с възпоменателно шествие, съобщиха от пресцентъра на общината.

Пред паметника на руските воини, загинали за защитата на Елена и Марян слово е произнесъл кметът Дилян Млъзев. Той е посочил, че 5 декември е дата, която, въпреки превратностите на времето, е останала в паметта на поколения еленчани като символ на почит и признателност към саможертвата на всички воини, които са пролели кръвта си за свободата през зимата на 1877 година.

Той е припомнил и за родолюбивите еленчани, помагали по време на Руско-турската освободителна война - опълченци, разузнавачи, преводачи, лекари, журналисти.
"В ден като този не трябва да забравяме и обикновените мъже и жени от Еленско, нежалили средства да осигурят продоволствие, да строят пътища и траншеи", е отбелязал кметът.

Във възпоменателното шествие са се включили потомци на опълченците, ученици от СУ "Иван Момчилов", общинското ръководство и официалните гости - Великотърновският митрополит Григорий, аташето на Генералното консулство на Руската федерация в Русе Владимир Токтаев, председателят на Единния казашки съюз генерал Георги Владев и членове на съюза.

В знак на признателност за съхранената вековна традиция да се почита подвига на загиналите над 2000 руски войници и офицери в сраженията край Елена генерал Владев е връчил почетен казашки знак на митрополит Григорий, на кмета инж. Дилян Млъзев и на председателя на Общинския съвет Стоян Златев, които съгласно устава на организацията стават членове на казашкия съюз без право на глас.

Цветя в знак на признателност са положени пред паметника на загиналите руски войни край Долни Чукани, братската могила в местността "Дъбравата" и паметника в мемориалния комплекс "Казашки кръст" в Долни Марян.
Състояла се е и традиционната щафета "Бягането" с ученици от СУ "Иван Момчилов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама