Община Елена назначи 75 лични асистенти

10:20, 30 яну 19 25 902 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Елена за втори път удължава срока за предоставяне на социалните услуги „Личен асистент“ и „Домашен помощник“. С подписването на споразумение с Агенцията за социално подпомагане услугите са обезпечени с финансова помощ от държавата в размер до 207 640 лв.

Направени са необходимите процедури по прием и подбор на кандидатите за потребители и за персонал. В рамките на осигурените средства от 28 януари са назначени 75 лични асистенти и един домашен помощник, които ще продължат да обслужват общо 84 потребители – лица с увреждания и лица на 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване. По този начин в общината се гарантира устойчивост на услугите в домашна среда, започнали още през 2016 г. по проект на община Елена „Независим живот“ по Оперативна програма „РЧР“. Предоставянето на социалните услуги е както досега – според индивидуалния план на потребителя, съобразен със здравословното му състояние и нуждите.

Услугата „Личен асистент“ ще ползват потребители от града и от селата Майско, Беброво, Константин, Каменари, Руховци, Палици, Марян, Буйновци и Бойковци.

Трудовите договори с личните асистенти са сключени за 4-часов работен ден, с домашния помощник за пълен работен ден. Срокът е до 31 август, а възнаграждението е в размера на минималната работна заплата. От 1 септември предоставянето на тези социални услуги ще продължи по Закона за личната помощ, който изисква индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания за това от каква помощ се нуждаят.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама