Велико Търново празнува

08:30, 22 мар 19 25 1242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Велико Търново отбелязва празника на града. Денят се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Свети 40 мъченици.

Тазгодишните тържества в старата столица започнаха още рано сутринта с тържествена Света литургия в църквата "Свети 40 мъченици", отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и с участието на квартет „Ангелски гласове“.

След това вярващите ще поднесат цветя на саркофага на цар Калоян в двора на църквата. Слово ще произнесе инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново. Предвидени са още водосвет и благослов за здраве, както и поръсване на представителната част на Национален военен университет „Васил Левски” и на знамената на Велико Търново.

Веднага след това о църквата „Св. 40 мъченици” до сградата на Община Велико Търново ще се проведе хразнично шествие с портретите на благодетелите на града.

В 10:30 ч., пред сградата на Община Велико Търново ще бъде извършен ритуал за издигане на знамената. Празнично слово ще държи д-р инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново, а благослов ще извърши Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Веднага след това започва концертна програма „Велико Търново празнува” с участието на Любо Киров и Севдалина и Валентин Спасови. В 11 ч. в МДТ „К. Кисимов” ще се извие празнично хоро.

В 12 ч. пред Община Велико Търново ще се проведе тържествена сесия на Великотърновския общински съвет и ще бъдат представени удостоените със званието „Почетен гражданин“ и на носителите на Награда „Велико Търново“.

От 14:00 ч. пред сградата на Община Велико Търново започва концерта „Празничен калейдоскоп“ с участието на великотърновски изпълнители и формации. Той ще се проведе от 11:00 – 12:00 ч. в парк „Марно поле“.

Предвидени са още анимация, игри и забави за деца с Дуо „BARBARONITE“ от 9:00 – 16:00 ч.

От 14 ч. е организиран безплатен екскурзоводски тур по маршрут – църква „Св. Димитър“ в Асенова махала – църква „Св.40 мъченици“ – църква „Св.Апостоли Петър и Павел“ – АМР „Царевец“. Вход свободен.

Представяне на изложби, посветени на 140 години от приемането на Търновската конституция ще има от 17:00 ч. в Областния информационен център.

Подгряващо парти за Стрийт парад започва от 17:30 ч. от Областния информационен център до площад „Цар Асен І“, а в 20 ч. е и самият Стрийт парад на площад „Цар Асен І“. В края му участниците и жителите и гостите на града ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“. Празничният ден ще завърши с фойерверки.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама