Радев: Въплътените в Търновската конституция ценности са отправна точка и днес

19:30, 15 апр 19 / Политика 25 1310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Търновската конституция е постижение, въплътило ценностите и идеалите на Българското възраждане, които продължават да бъдат отправна точка и днес за развитието ни като нация и държава. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на изнесеното тържествено заседание на Конституционния съд на Република България, което се състоя във Велико Търново.  Президентът е в града за участие в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция.

По думите на Румен Радев две послания оставят създателите на първата ни Конституция – завет за политическа мъдрост и за народен суверенитет, както и послание „законите да се правят от народа и за народа“. Президентът подчерта, че епохата, в която е работило Учредителното събрание, се различава от днешната. „Това е „свят“ на възрожденски възторг и родолюбие, всеобщо съгласие да се служи на България, да се прави добро за държавата и народа. Но това е време и на остри спорове, в които либерали и консерватори се надпреварват кой по-добре да служи на България според убежденията си“, заяви президентът.

Държавният глава посочи, че преди 140 години нашите народни представители са били водени от силното си убеждение да отстояват интересите на народа и не са си и помисляли, че могат да предложат и гласуват закон, който да не служи на българския народ. „Това е завет, който приканвам нашите народни представители да следват във всяка своя мисъл, всяка своя дейност и всяко свое решение“, призова Румен Радев. Той посочи, че именно това е и причината в Търновската конституция да не се съдържа Конституционен съд.

„Интересът към Търновската конституция с годините нараства, зарежда ни с духовна сила, осмисля и трасира нейното продължаващо дълголетие сега и за в бъдеще“, заяви президентът. В словото си той подчерта, че в динамичната и противоречива действителност днес именно върховенството на Конституцията заслужава особено внимание и грижи. „Законите, които предлагат и приемат народните представители, трябва да съответстват на този основен закон. Това само по себе си е легитимно изискване, което се е укрепвало и надграждало във вековното развитие на конституционализма“, допълни Румен Радев.

Румен Радев връчи почетен плакет „Св. св Кирил и Методий“ на Народно читалище „Надежда-1869“ по случай 150 години от създаването на културната институция. 

В рамките на посещението си във Велико Търново президентът ще присъства утре и на тържественото заседание на 44-ото Народно събрание на Република България и ще наблюдава възстановка на събитията от 1879 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама