Еленските "Самодиви" представиха страната на международен фестивал

17:25, 16 апр 19 25 925 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ към Народно читалище „Напредък 1863“ в гр. Елена достойно представи страната ни на международна сцена. В продължение на пет дни еленските танцьори участваха в Международния фестивал за песни и танци „Пролетна приказка“. Той се провежда ежегодно в три града – Будапеща, Виена и Прага, които по време на фестивала се превръщат в една голяма фиеста на фолклора от много краища на света.

В австрийската столица се събраха над 900 участници от Австрия, Испания, България, Украйна, Литва, Словакия, Русия, Мексико, Полша, Сърбия, Македония, Молдова и Хърватска, а в Прага се присъединиха и състави от Израел и Кипър. На сцените се редуваха изпълнения на песни, народни и модерни танци.

Във Виена и Прага „СамоДиви“ с художествен ръководител Траяна Стоянова се представиха с хореографска композиция на „Веселиново хоро“. Там те изиграха и разработката „Шопски игри“, като показаха и певчески заложби под съпровода на гъдулката на Ангел Ангелов.

Зад кулисите и извън залата се запознаха, създадоха нови приятелства и заедно се забавляваха с изпълнители от другите страни. Еленските танцьори имаха време да се докоснат до красотата, културата и историята на тези европейски градове. След това емоционално зареждане „СамоДиви“ започват усилена подготовка за годишния концерт на 9 май в Елена под надслов „От нашето по-хубаво няма“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама