ВАС даде ход на магистрала Русе - Велико Търново

16:02, 17 юли 19 25 1504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдебната битка около Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на трасето на магистрала Русе - Велико Търново приключи в полза на държавата, пише ,,Капитал".

На 15 юли Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил касационната жалба на група физически лица и Сдружение "Граждани за пътен контрол". Първите са жители на село Хотница, край което ще минава трасето. Те обжалваха решение на ВАС от декември 2018 г., с което магистратите отхвърлиха жалбите им срещу ОВОС на проекта.

Касационната жалба е оставена без разглеждане на основание на промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), които влязоха в сила в началото на 2019 г. Тогава касационната инстанция беше премахната и решенията на първа инстанция са финални за жалбите на екооценки за обекти от национално значение, определени с акт на Министерски съвет.

Следващата стъпка е да се изготви парцеларен план за обекта, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Това значи, че след това тепърва ще има отчуждения, проектиране и строителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама