Глутница кучета напада хора край крепостта „Царевец“

15:35, 17 яну 20 25 1828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глутница агресивни кучета напада хора в подножието на крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Хората от местността Дервеня, в подножието на екопътеки и пътя за патриаршеския манастир „Света троица“, заявиха, че са подавали много пъти жалби до Общината, но резултати няма, съобщи БНР.

„Заложници сме в домовете си, готови сме и на протести“, казват потърпевшите.

От Община Велико Търново обясниха, че агресивните кучета са на възрастна чужденка, не са регистрирани и за тях не се плащат данъци. Разпредено е животните да бъдат заловени и откарани в общинския приют за бездомни кучета.

Последният случай е отпреди няколко дни, човек е бил нападнат от 12 кучета.

Кварталът, окупиран от глутницата агресивни кучета, е в подножието на крепостта „Царевец“ – живописно място, предпочитано от много хора за разходка. Местните споделят, че районът е опасен и предупреждават, че може да се стигне до смъртен случай. „Не се вземат мерки, въпреки многото жалби, изпратени в община Велико Търново“, коментира Венелин Георгиев, който имат имот в местността Дервеня:

„Въпросната глутница е от десетина-петнайсет кучета, които са толкова агресивни, че там изобщо не става въпрос да се предотврати някой да бъде нахапан. Там става въпрос да се предотврати това някой да не бъде намерен оглозган, защото те са изключително агресивни. Тази глутница, която се отглежда от една възрастна жена, е поне от три години. Подавал съм поне три сигнала до телефон 112, те се препращат към Общината си се случи абсолютно нищо. Местните хора са подавали десетки други сигнали. Нищо не е правено и те са заложници на тази глутница и дори не излизат до магазина за хляб“.

Хората от квартала под крепостта „Царевец“ и местността Дервеня са склонни и на протести. Те призовават институциите да си свършат работата и да отговорят на десетките подадени сигнали.

„Община Велико Търново трудно може да реагира и да вземе мерки, защото агресивните кучета от глутницата си имат стопанин“, коментира експертът от екологичния отдел Стойна Младенова.

Тя уточни, че кучетата са собственост на казахстанска гражданка. „Задължение на собственикът на кучета е да оказват непосредствен контрол върху поведението на домашните си любимци. Тъй като те са в нейния имот, ние сме ходили многократно със съдействието на органите на МВР да я молим да ги вземем за кастрация, да ги обезпаразитим, за да не се възпроизвеждат. Тя категорично отказва. Всичките ни проверки са били напразни и ние сме били принудени да изчакваме наоколо, когато тя напусне дома си, защото кучетата я придружават и остават на улицата. Тогава вече ги залавяме, тъй като те са на общинска площ. Обезпаразитяваме, кастрираме и ги връщаме, съгласно Закона за защита на животните. Госпожата е санкционирана, но административните наказания не дават никакви резултати“, коментира експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама