Пациенти на хемодиализа във Видин откриха нарушения в диализния център

17:15, 13 ное 18 25 1382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във видинската болница "Св.Петка" има нарушения на стандарта в диализното лечение и са открити несъответствие за починалия преди повече от месец пациент на хемодиализа в здравното заведение. Това обявиха на пресконференция в регионалния пресклуб на БТА във Видин представители на Инициативния комитет на пациентите, провеждащи хемодиализа във Видин, в която участва и Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум".

Всички пациенти на хемодиализа във Видин си носят бинтове, лепенки дори и чаршафи от дома, каза на пресконференцията Рени Неофитова, дъщеря на починалия Красимир Маринов. Тя посочи и несъответствия при настъпването на смъртта на своя баща. Неизправна е техниката в Центъра във Видин, тъй като 3 от апаратите са преминали необходимите часове по стандарт - 30 000 часа, каза Валери Нинков, пациент на хемодиализа. Той посочи като проблеми в Центъра още пречистването на водата за хемодиализа, "неадекватен персонал, който не лекува а ползва пациентите като касички за получаване на средства от РЗОК". 

Отделението по диализа във Видин работи малко по-добре от миналата година, тъй като след инцидента през миналия месец цялата водоочистваща система е сменена, каза изп.директор на МБАЛ "Св.Петка" - Цветан Василев. Направена е и обществена поръчка за доставка на седем нови диализни апарата, която трябва в края на месеца да бъде завършена и апаратите да бъдат доставени. Василев посочи, че всички необходими медикаменти се закупуват от болницата, за което има необходимите документи. 

На 1 октомври тази година апаратурата за хемодиализа на видинската болница беше увредена след промяна в налягането на водата, а заради аварията 10-те апарата за диализа спряха работа. Пациентите се извозваха за диализа в Монтана, а в този интервал от време почина петдесетгодишният Красимир Маринов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама