Медицински сестри и лаборанти от видинската областна болница започват протести

12:40, 10 юни 19 25 1476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицинските сестри и лаборантите, работещи във видинската областна болница МБАЛ „Света Петка” излизат на ефективни стачни действия заради ниските си заплати. От четвъртък те ще преустановят работа за един час в продължение на една седмица.

Медицинската сестра Гергана Вълчева е с 15 години трудов стаж във видинската болница. Заплатата и чисто е 580 лева.

„Грозно и обидно е да се квалифицираш, да си с висше образование, а трудът ти да не е оценен”, заявява Гергана Вълчева пред Нова телевизия. Тя има 15 години трудов стаж в отделението по хирургия, където са едни от най-тежките случай. Заплатата й чисто е 580 лева.

В началото на април премиерът Бойко Борисов обяви, че се отпускат 50 милиона лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Но до този момент сестрите не са получили и стотинка повече.

„Ако отидем да работим като магазинерки, ще взимаме минимум 700 лева чисти. Ние в момента взимаме 620”, заявява Павлина Павлова - реанимационна сестра. „Нощният труд ни е 50 стотинки на час”, обяснява Диана Богомилова.

Медицинските сестри и лаборантите във видинската областна болница са около 200, разпределени в 17 отделения. Според директора на болницата увеличението на заплатите, както на сестрите, така и на другите работещи в болницата, зависи и приходите, които са твърде ниски.

„Това, което знам от вас медиите, е, че тези 50 милиона, с тях се увеличават цените на клиничните пътеки, по които ние работим и това пак е шанс да си увеличим приходите, но след извършена работа”, обясни д-р Цветан Тодоров, директор на МБАЛ „Света Петка”, Видин.

Към момента болницата няма просрочени задължения, но приходите намаляват. „Ако никой не ни чуе, ни напускаме”, заканва се Диана Богомилова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама