Започва фестивалът "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида""

12:27, 02 авг 19 / Култура 25 2134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес от 21.00 часа е официалното откриване на музикалния фестивал "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида" 2019, организиран от Община Видин. Третото издание на фестивала ще започне  с грандиозния спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”, подготвена специално събитието. 

Абигаиле ще бъде Драгана Радакович, а Набуко – Йонуц Паску. В останалите роли ще се представят обичани солисти на Старозагорската опера като Ивайло Джуров – Захария, Офелия Христова – Фенена и Милко Михайлов – Измаеле. Ще дирижира Ивайло Кринчев.

Великолепните солисти на Държавна опера Стара Загора Ивайло Джуров, Офелия Христова и Милко Михайлов ще се представят в трите знакови роли на Захария, Фенена и Измаел. Върховният жрец ще бъде Евгений Арабаджиев, Абдало – Ивайло Йовчев, а Анна – Камелия Стойчева. Участват солисти, хор, камерен оркестър на Държавна опера Стара Загора, оркестър на „Симфониета – Видин, представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ и на трупата КАНЕТИКС – Акробатика в небето.

На следващия ден (3 август) от 11.00 ч. е спектакълът за деца „Музикално приключение“, от 16.00 ч. е „Процесът Мерилин Монро“ от Роланд Баумгартнер, а вечерта от 21.00 ще се играе танцова драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.

На 4 август, отново от 21.00 ч. е оперетата „Хубавата Елена“ на Офенбах. За ролята на Елена е поканена Антоанета Добрева-Нети, Парис ще бъде Николай Моцов, Милко Михайлов ще е Менелай, а Георги Динев – Калхас. На пулта ще застане Димитър Косев.

„Баба Вида“ - единствената изцяло запазена българска крепост в България, служила за замък на местния владетел през Средновековието, ще се превърне в основна сцена на фестивалните събития. За първи път на територията на крепостта ще бъдат представени грандиозни музикално-сценични продукции – до момента са били провеждани концерти и камерни и театрални спектакли. Специално за фестивала тази година се изгражда сценичната конструкция и амфитеатрална трибуна за публиката с около 800 седящи места. В рамките на три дни и вечери Държавна опера Стара Загора заедно със своя партньор Симфониета – Видин ще представи разнообразна мултижанрова програма от атрактивни спектакли, както и безплатни представления за най-малките зрители.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама