Африканска чума по свинете е регистрирана в свинекомплекс във Видинско

17:22, 19 сеп 19 / Общество 25 896 Topnovini
1

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци е открито заболяване африканска чума по свинете. Близо 4 000 прасета ще бъдат умъртвени. Това съобщи д-р Адриан Данков, директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин, цитиран от БНР.

Преди пет дни положителна проба от село Коста Перчево, община Кула, Видинско, беше установена при отстреляна дива свиня. Приети бяха конкретни мерки за ограничаване на разпространението на заразната болест. Със заповед на Регионалната дирекция по горите в Берковица бяха определени ловно-стопански райони, попадащи в зоната около огнището на болестта, в землището, където е установена заразата.

На всеки 10 дни проверяват свинефермите в Добричко заради чумата

Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа за почистване и обеззаразяване на личните стопанства във връзка с африканската чума по свинете. Това обхваща малко повече от половината засегнати стопанства.

Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от държавата за овладяване на заразата от африканска чума по свинете (АЧС), увери преди седмица в София комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той заяви, че в България още от самото начало стриктно се прилагат препоръчаните мерки от европейските служби и се следи разпространението на болестта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.