Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите

20:20, 03 сеп 21 25 3459 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Днес, на 3-ти септември в гр. Видин, десетки колоездачи тръгнаха по маршрута Дунав Ултра, обединявайки лично предизвикателство с обща кауза - популяризиране на над 110 населени места по поречието на Дунав и Добруджа.

Силният вятър не спря 150 българи и румънци велоентусиасти да се съберат заедно в гр. Видин за участие в събитието Дунав Ултра - Обратно при реката 2021. Днес, между 7:00ч. и 9:00ч. всички велоентусиасти напуснаха старопрестолния град и стартираха своето приключение на колела по най-популярния веломаршрут в България Дунав Ултра.

За колоездачите това е едновременно спортно предизвикателство и начин да опознаят региона. Маршрутът е с обща дължина 740 км и следва северната граница на страната, преминавайки по поречието на река Дунав, през Добруджа, завършвайки в района на с. Дуранкулак на Черно море.

Преходът е индивидуално предизвикателство за всички участници, обединени в каузата за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът. Тази година в кампанията се включиха редица общини с локални събития в подкрепа на Дунав Ултра.

Най-подготвените участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 740-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни. Придвижването на най-бързите може да се следи на живо чрез специални GPS устройства тук.

Разбрах, че маршрутът преминава човек на 72 години и това ме амбицира да го направя и аз”, споделя най-възрастният ни участник тази година, Никола Габровски на 77 години от Русе. Той започва да кара колело едва преди 2 години, но бързо се запалва по колоезденето. Страстта му започва в Природен парк „Русенски Лом”, а няколко години и 3 колела по-късно, е на стартовата линия на най-популярния маршрут на Балканите. Никола Габровски има за цел да мине маршрута до 5 дни и се вълнува да опознае градовете и селата покрай Дунав.

Георги Илиев, който опознава маршрута като подкрепящ екип преди 2 години, тази година се включва с екип от 5-има вело ентусиасти. Вдъхновен от историята на дядо си, който преминал маршрута пеша по времето на Втората световна война, Георги решава да се включи в приключението по р. Дунав с колело. Екипът има за цел да мине маршрута до 7 дни, а Беляновския въжен мост край едноименното село и Царството на водните лилии до с. Малък Преславец, са само малка част от забележителностите, които 5-имата приключенци са набелязали да опознаят.

Създателят на „Дунав Ултра”, Борис Бегъмов, обърна внимание на тазгодишния изключително висок интерес към маршрута не само от страна на български и румънски участници, но и от страна на общини и партньорски обекти по поречието на Дунав. Локални събития организират в населени места в общините: Оряхово, Долна Митрополия, Никопол, Белене, Две могили, Силистра и Генерал Тошево.

Потенциалът, който крие този регион и маршрутът, минаващ през него, вече не може да бъде пренебрегван.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама