Плащат на деца да учат занаят във Враца

17:00, 26 окт 18 25 1445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Враца е сред пилотните градове в България, в които се реализира на практика дуалната система на обучение в строителството.

10 тийнейджъри, възпитаници на Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин“ в града под Околчица, ще учат и работят срещу заплащане по време на обучението си за строители по специалността „вътрешни облицовки и настилки“, съобщи областният управител Малина Николова.

Те ще се трудят на обект, който е предоставен за модернизация от проекта „Красива България“ и предложен от кмета Калин Каменов. Става дума за сграда на бивша детска градина, която след ремонта ще се превърне в кризисен център за хора в беда. Младежите са наети от 4 местни фирми, които ще им плащат за изработеното по часова ставка от 90% от минималната работна заплата за страната.

Според председателя на Строителната камара Росен Дудушки, обучението във Враца е уникално, тъй като не разчита на външно или европейско финансиране, а е изцяло дело на местните фирми.

"Ние сме първият град в България, в който дуалното обучение в строителния бранш започна... Ние, местните строители, независимо на кой как му вървят нещата, сме подали ръка и децата сами ще си заработват парите при нас, няма да им се плаща по програма."

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама