Нено Димов подписа договор за изграждане на водна инфраструктура с ВиК Враца

17:02, 03 юли 19 / Политика 25 1387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и Ангел Престойски, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца, подписаха договор за изграждане на ВиК инфраструктура,  съобщиха от МОСВ. На събитието присъства и областният управител на Враца Малина Николова.

Общият размер на инвестицията е над 50 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 36,3 млн. лв. „ВиК“ – Враца е първият от 14-те консолидирани ВиК-оператора, които ще бъдат финансирани по ОПОС чрез прилагане на регионалния подход при изпълнение на инвестиции във водната инфраструктура.

По проекта ще бъде рехабилитирана, реконструирана и/или доизградена общо 80 км ВиК мрежа за градовете Враца, Мездра, Бяла Слатина и Козлодуй. С успешното изпълнение на дейностите по проекта още 78 000 жители ще имат достъп до подобрено водоснабдяване. Очаква се загубите на вода да намалеят с 20%. Директните ползи за населението са свързани с намаляване на риска от замърсяване на водни басейни чрез увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води и с подобряване нивото на предлаганите ВиК услуги. Срокът за изпълнение на проекта е 49 месеца.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама